Tips voor je examenjaar (en de bovenbouw)

Hai!

Vandaag een post die misschien niet zo leuk is, maar wel handig! In mijn regio beginnen de scholen vandaag namelijk weer en omdat ik afgelopen jaar eindexamen heb gedaan, heb ik natuurlijk best wat tips door dingen die ik zelf heb gedaan en mij goed zijn bevallen, en tips door dingen die ik helaas zelf niet heb gedaan, maar die achteraf wel handig waren geweest… Deze tips zijn trouwens handig als je examen doet, maar ook als je in de bovenbouw zit. Hoe eerder je namelijk met sommige dingen begint, hoe beter!

N.B. Die veel te mooie uitgelichte afbeelding hiernaast is trouwens niet van mij. En deze tips zijn natuurlijk gebaseerd op mijn eigen schooltijd op het VWO, maar volgens mij ook prima als je op het VMBO of de havo zit!

Examenjaar 1

Begin zo vroeg mogelijk met samenvatten

Als je het handig vindt om samenvattingen te maken, is het verstandig om hier echt zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Daarmee bedoel ik echt de eerste week van het examenjaar, maar bij voorkeur al in de andere jaren van de bovenbouw. Bij je examen word je namelijk getoetst op alle bovenbouwstof, en om dit al samengevat te hebben scheelt ontzettend veel werk rond je examen. Het is handig om in je samenvattingen extra aandacht te besteden aan de onderwerpen die je moeilijk vindt, zodat je dat rond je examen door kan nemen en je het dan sneller snapt!

Verdeel de te leren stof over het jaar

In het verlengde aan de vorige tip ligt eigenlijk deze: verdeel de stof om te leren over het jaar. Op mijn school moesten we tijdens ons schoolexamen al stof van de vorige twee jaren herhalen, maar als dit bij jou niet het geval is, zou ik je toch aanraden om al vroeg te beginnen met herhalen. Dit vereist meer discipline, maar rond je examen zal je er heel veel profijt van hebben!

Maak een planning voor het hele jaar

Probeer zo vroeg mogelijk te weten wat je wanneer moet inleveren of afhebben, zodat je een duidelijke planning kan maken voor het hele jaar. Op die manier kun je bijvoorbeeld je profielwerkstuk zo goed mogelijk rond de toetsweken en in de rustige periodes kan maken, en geloof me, dat wil je. Het levert je minder stress op als je weet wat je wanneer moet doen en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Koop examenbundels (voor je zwakke vakken)

Ik heb zelf ontzettend veel gehad aan mijn examenbundels. Je kunt ook examens van examenblad.nl halen, maar die sluiten niet altijd aan op het actuele leerprogramma. In de examenbundel staan examens en examenoefeningen die gericht zijn op het examen van het jaar waarin jij examen doet (nu dus 2017). Je kunt oefenen op onderdeel en hele examens maken en achterin kun je jezelf beoordelen. Ook kun je een online test doen die je vervolgens vertelt waar je nog meer op moet oefenen. Ook voor je goede vakken is een examenbundel handig, je hebt gewoon altijd oefeningen bij de hand en hoeft er niet naar op zoek te gaan.

Doe tests om uit te vinden waar je zwakke punten liggen

Ook dit ligt eigenlijk in het verlengde van de vorige tip. Als je in het begin van het jaar tests doet om uit te vinden waar je zwakke plekken liggen bij een vak, kun je je daar gedurende het jaar extra op richten. Je zwakke plekken zal je natuurlijk ook uitvinden in de loop der tijd, maar als je het vroeg weet, kun je je docent bijvoorbeeld vragen om extra oefeningen en je hier extra op focussen.

Kijk online lessen

Voor veel vakken staan er op YouTube een soort hoorcolleges over verschillende onderdelen van dit vak. Als je iets moeilijk vindt en je wilt het thuis rustig doornemen en aantekeningen maken, is dit ideaal. Hieronder zal ik een lijst zetten met online lessen voor zoveel mogelijk vakken!

aardrijkskundeuitgelegd.nl; www.bioplek.org; Mevrouw Ebbers op Youtube voor Duits;
www.economielokaal.nl of Economie Academy op Youtube; www.meestergijs.nl voor 
Engels; www.nufransleren.nl; JORTgeschiedenis op Youtube; www.superlatijn.nl (zelf vind ik dit klinken als een soort Robbie's Speeleiland (deden jullie dat ook altijd?!) maar geweldig is het wel); ACNatuurkunde op Youtube; Scheikundelessen op 
Youtube; www.talenwijzer.nl; WiskundeAcademie op Youtube. 

Zorg dat je vroeg weet welke studie je wilt doen

Dit heeft niet heel veel te maken met je examenjaar, maar toch is het een belangrijk onderdeel van je toekomst! Als je vroeg weet welke studie je wilt doen, heb je hier later geen stress van. Voor de studies zonder selectie moet je je namelijk uiterlijk 1 mei opgeven, en dat is vlak voor de eindexamens. Als je dan al ruim weet wat je wilt doen, kun je je rond 1 mei gewoon op je examens focussen!

Houd je met ALLE stof bezig

Dit lijkt een inkoppertje, maar docenten zeggen vaak: dit komt altijd in een eindexamen en dit bijna nooit. Je hebt dan de neiging om je niet echt bezig te houden met de stof die volgens hen niet in het eindexamen komt, maar ik had de pech dat juist deze stof ongeveer in elk examen kwam (nu was 2016 ook wel een horrorjaar, hoor…). Zorg daarom dus dat je je in alle stof verdiept!

Examenjaar 2

Als laatste wil ik nog even zeggen: het examenjaar is heel zwaar, maar de examens vallen écht mee. Als iemand dit tegen mij zei, wilde ik die persoon het liefst vermoorden, maar het is echt waar. Je hebt de stof namelijk al zo vaak gehad, dat je het tegen de tijd van je examen wel kan dromen. Je hebt je in alles verdiept en bent beter dan ooit voorbereid, dus probeer je niet te veel zorgen te maken!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad! Als je nog meer tips wilt of vragen hebt, mag je me gerust een berichtje sturen! Iedereen die dit jaar examen doet: heel veel succes!

XXXX

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

13 Reacties

 1. 22 augustus 2016 / 10:33

  Bedankt voor je tips, ik ga dit jaar flink mijn best doen! Hoop dat ik het haal. 😉

  • 22 augustus 2016 / 10:46

   Hahhaha met mijn tips moet het goed komen! ? en voor meer tips mag je altijd even mailen ?

 2. 22 augustus 2016 / 11:25

  Hele handige tips! Ik moet dit jaar ook flink mijn best doen. Dit jaar doe ik 5 havo en ben nu al zo zenuwachtig over de examens! Ik hoop dat alles in orde komt. 😉

  • 22 augustus 2016 / 12:13

   Het valt echt mee, ik beloof het je! Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips, veel succes in elk geval! ❤

 3. 22 augustus 2016 / 12:51

  Is het sneu als ik zeg dat gebeld worden met het bericht dat ik geslaagd was (tegen al mijn eigen verwachtingen in), misschien wel het mooiste moment van m’n leven is? Naast de examenbundels die je al noemt, hebben de bijbehorende samengevat-boekjes mij enorm geholpen. Ik wou dat ik ze al vanaf het begin van de bovenbouw had gehad! – D.

  • 22 augustus 2016 / 13:51

   Hahaha helemaal niet sneu! Het was niet het mooiste moment van mijn leven maar wel echt geweldig ? goede tip inderdaad! Samengevat heb ik weinig gebruikt, maar het zal voor sommige mensen zeker heel handig zijn!

 4. 23 augustus 2016 / 16:01

  Dit zijn oprecht handige tips! Deel 2 alsjeblieft??

  • 23 augustus 2016 / 18:01

   Hahaha ik zal later een deel 2 online zetten! En anders kan ik je wel wat tips via DM sturen op Instagram! ?

 5. 30 augustus 2016 / 10:26

  Je komt hier precies op het goede moment mee 🙂 Dit jaar ga ik examen doen op het vwo. Je tips komen dus erg goed uit voor mij! Xxx

  • 30 augustus 2016 / 11:09

   Heel veel succes, het valt echt mee! Als er behoefte aan is, zal ik nog een keer een tweede post met tips online zetten. XXX

 6. 31 augustus 2016 / 20:40

  Wat een superfijn artikel, je noemt echt tips waar ik iets aan heb! En eindelijk eens een artikel waar niet van die standaard tips in staan. Dit artikel is zó goed, en dat meen ik echt! Dit artikel geeft me superveel motivatie om alles in de bovenbouw goed bij te gaan houden 🙂

  Liefs 🙂

  • 31 augustus 2016 / 20:50

   Ahhhh, wat een superlieve reactie! Het was inderdaad ook de bedoeling dat deze tips niet al te standaard zouden zijn, fijn om te horen dat dit is gelukt! Lekker regelmatig het opnieuw komen lezen en ik zal mijn best doen een deel twee te maken 😉 heel veel succes in de bovenbouw! X