Tips voor je examenjaar (en de bovenbouw) | Rock je examen

Tips voor je examenjaar (en de bovenbouw) | Rock je examen

Hi!

Een van mijn best gelezen artikelen is het artikel Tips voor je examenjaar (en de bovenbouw) en wat heb ik na dit artikel vaak de vraag gekregen om nóg meer tips te bedenken. Ik moet toegeven dat dit heel erg moeilijk was, maar ik heb nog even gegraven in mijn herinneringen en heb nog wat tips voor jullie! Hopelijk gaan jullie (nu al helemáál) de bovenbouw rocken.

Probeer de stof van je centraal examen op een rijtje te hebben.

Ehm, ja, duh. Natuurlijk moet je de stof van je centraal examen op een rijtje hebben. Maar anders dan je misschien verwacht, is dit meestal niet alle stof die je in de bovenbouw moet leren! Zo hoefde ik voor mijn centraal examen bij biologie geen planten te leren (hallelujah!). Als je veel tijdnood hebt, kun je dus minder tijd steken in het samenvatten van deze SE-stof en hoef je daar minder over te stressen. Vergeet niet: je moet deze stof wel gewoon kennen voor je schoolexamen, dus het compleet negeren is geen optie!

Lekker zingen en ezelsbruggetjes

Zingen en ezelsbruggetjes zijn voor mij enorm effectieve manieren van leren. Het is gewoon veel makkelijker om iets te onthouden als je het linkt aan iets dat al vertrouwd voor je is. Zo plaatsten wij de uitgangen van het praesens bij Latijn op We will, we will rock you. Dan werd het -o, -s, -t, -mus, -tis, -nt, -tis, -nt. Ik ga het praesens nu echt nooit van mijn leven meer vergeten! Op deze manier kun jij ook je rijtjes op muziek zetten. Daarnaast kennen we natuurlijk allemaal de ezelsbruggetjes als TV-TAS. Heel erg effectief vind ik altijd! Een aantal ezelsbruggetjes en sites met ezelsbruggetjes staan hieronder!

Claire Fietst Naar Haar Oma In Breda: halogenen in de scheikunde
Hoe Komen Wij Van Die Onvoldoendes Af: volgorde om een som op te lossen bij wiskunde (haakjes, machten, wortel, vermenigvuldigen, delen, optellen, aftrekken).
O ja, met ezelsbruggetjes is het ook gewoon zo: hoe seksgerelateerder, hoe beter. Onze puberhersenen onthouden nou eenmaal dat soort dingen.
https://www.ezelsbruggetje.nl/
https://www.ezelsbrug.nl/

Leer met meerdere mensen

Anders dan je misschien zou denken, kan met meerdere mensen leren ongelofelijk productief zijn. Meestal kan er wel iemand de stof aan je uitleggen en jij kan stof aan anderen uitleggen, waardoor je het zelf nóg beter leert (wist je dat stof uitleggen een van de meest productieve manieren is om iets te leren?). Ook heb ik vaak ervaren dat je minder snel iets anders gaat doen. Als je met meerdere mensen bent, kom je toch nét iets minder snel op het idee om twee uur filmpjes van babyleeuwtjes te gaan kijken.

italiaans

Heel veel oefenen!

Ik heb VWO gedaan en daar gingen de toetsen toch altijd heel veel over inzicht. Je kunt dan wel alle aderen in het menselijk lichaam kunnen benoemen, maar kleine kans dat je daar een vraag over krijgt (en anders staan ze in je holy grail BiNaS). Het is dus heel belangrijk dat je veel oefent! Alleen op die manier ga je inzicht krijgen in hoe de examens in elkaar zitten en ga je de vragen goed begrijpen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je vaak snapt hoe een vraag in elkaar zit.

Maak aantekeningen

Misschien is dit ook weer een inkoppertje, maar het viel me soms op hoe weinig mensen eigenlijk serieus aantekeningen maken! Vaak vertellen leraren dingen anders, beter of net iets uitgebreider dan ze in het boek staan, waardoor je iets gewoon beter gaat snappen. Bovendien helpt het vaak als iets aan je wordt verteld of voor je word getekend en sla je het makkelijker op. Als je hier aantekeningen over maakt en deze terugleest, herinner je je de uitleg waarschijnlijk weer en duurt het minder lang om iets te leren voor je examen. Wat trouwens niet werkt is het overnemen van de aantekeningen van iemand anders, omdat aantekeningen vaak nogal gefragmenteerd zijn en er dus een grote kans is dat je er niks van snapt. Je moet dan weer op zoek naar stukken uit je lesboek en uiteindelijk ben je hier alleen maar veel langer mee bezig.

Gebruik een agenda

Wéér zo’n inkoppertje, maar dit is ook zoiets dat mensen niet doen! Sommige van mijn klasgenoten kwamen er twee dagen van tevoren achter dat we een voorlopige versie van het profielwerkstuk moesten inleveren of een idioomtoets hadden (oké, toegegeven, ik soms ook). Dit is natuurlijk helemaal niet nodig, als je maar een agenda gebruikt! Het is een kleine moeite om alle deadlines, toetsen en opdrachten over te nemen van PTA, schoolsite of van de docent en het bespaart je echt heel veel stress als je gewoon weet wanneer alles af moet zijn. Hierdoor kun je ook veel makkelijker plannen. Zouden jullie het fijn vinden als ik een artikel online zet over plannen?

Houd je doelen voor ogen en beloon jezelf!

Heb jij een echt doel in het leven? Wil je bijvoorbeeld net als ik geneeskunde gaan doen of wil je gewoon echt echt echt heel graag van school af? Denk hier dan aan! Je examenjaar is soms echt om te huilen, maar over minder dan een jaartje ben je ervan af en kun je *vul jouw doel in* gaan doen! Als je dat in je hoofd houdt, is het makkelijker vol te houden. En beloon jezelf af en toe eventjes. Als je vijfentwintig pagina’s hebt gelezen van de vijftig, mag je best even naar buiten of een koekje eten. En als jij de hele dag moet leren voor je toetsweek, mag je echt wel even een aflevering Gossip Girl kijken tijdens de lunch (maar dan wel echt één, hè!).

En het cliché is waar. Ik ben nu bijna vier maanden (WAT?!) officieel geslaagd en ik mis mijn middelbare school. Ik mis het maken van mijn profielwerkstuk en mijn gekke docenten en mijn klasgenoten. Het is allemaal best wel heerlijk hoor, je middelbareschooltijd, dus geniet er nog maar even van #omavertelt.

Wat voor artikelen die aan school gerelateerd zijn willen jullie graag lezen op Blonde Blossom? En hebben jullie wat aan mijn tips?

Liefs!

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

10 Reacties

 1. 12 oktober 2016 / 08:13

  Aah, dankje. Over 1 week heb ik mijn eerste SE week. 🙂

 2. 12 oktober 2016 / 10:08

  Ik ben superblij dat ik geen examen meer hoef te doen als ik dit lees, haah! Fijn artikel en goede tips voor alle examengangers 🙂

  • 12 oktober 2016 / 10:13

   Haha, echt? Ik wil juist heel graag terug! Dat moment dat je hoort dat je bent geslaagd, aaahh! Dankjewel 🙂 x

 3. 12 oktober 2016 / 19:38

  Hele handige tips! Fijn om te lezen. Ik helaas nog wel een aantal jaartjes voor de boeg, maar uiteindelijk bereik je wel iets. En WOW dat je terug wilt. Ik zou elke dag weer vieren dat ik eindelijk van school af ben haha (maar stiekem mis ik het soms nu ook al in de vakantie) x

  • 12 oktober 2016 / 20:03

   Jaaa maar echt achteraf is het zo leuk. En het wordt steeds leuker in zekere zin, geniet ervan! X

 4. 13 oktober 2016 / 10:16

  Ik ben zo blij dat ik een thuisstudie doe maar ik kan de tips alsnog toepassen. Thnx voor sharing!

 5. Romy
  17 oktober 2016 / 17:28

  Ten eerste: wat heb je een onwijs leuke blog! Je schrijfstijl is echt onwijs fijn en ik word helemaal vrolijk van je lay-out. Keep up the good work! De tips komen echt een beetje als geroepen. Ik heb afgelopen jaar ook VWO eindexamen gedaan en ben helaas gezakt. Best wel weer fijn om tips te krijgen van iemand die het wel gehaald heeft, haha!

  • 17 oktober 2016 / 18:16

   Hee Romy, wat superleuk om te horen, daar word ik helemaal blij van haha! Fijn ook dat je mijn schrijfstijl fijn vindt, dat is voor mij heel belangrijk. Aaahh, wat jammer! Lees dan ook vooral even deel 1 trouwens. Ik hoop dat je het dit jaar wel haalt en je mag me altijd een berichtje sturen voor hulp! X