Studeren | Geneeskunde in Leiden & op kamers?

Studeren | Geneeskunde in Leiden & op kamers?

Voor niemand is het meer een verrassing dat ik al eeuwen droom over geneeskunde studeren. In december heb ik me ingeschreven in Leiden en veel mensen waren erg benieuwd waarom. Meestal ben ik niet echt persoonlijk op Blonde Blossom, maar voor een post over geneeskunde maak ik graag een uitzondering. Als jullie het leuk vinden, kan ik er zelfs een serie van maken! Op dit moment heb ik gewoon zelf bepaald wat ik wilde noemen, (met wat hulp van Klaske, heel erg bedankt daarvoor! ♥) maar laat eventuele vragen vooral achter in de comments!

Waarom geneeskunde studeren?

Oké, jongens, houd je vast, hier komt ‘ie hoor, de eeuwige cliché: ik wilde altijd al arts worden. True story. Vroeger wilde ik graag ‘operatiedokter’ worden, en daarna nog even dierenarts, architect, orthodontist, advocaat of zangeres. Maar toen ik in de derde zat (en dus een beetje serieus kon gaan nadenken), kwam ik weer bij geneeskunde uit. Het lijkt me zó ongelofelijk tof om arts te worden! Het menselijk lichaam en alle processen erin fascineren me echt mateloos. Toen ik een meeloopdag had in Rotterdam, mochten we de snijzaal bezoeken, en echt, ik werd zo enthousiast. We kregen een preparaat (dat is dus een lijk) van dertig jaar oud te zien, waarbij de organen bloot lagen. Als ik dat heel enthousiast vertel, kijkt mijn vriend me ongelovig en wantrouwend aan, alsof ik zo zijn lever uit hem ga verwijderen. Maar het lijkt me zó geweldig; mensen helpen en ondertussen bezig kunnen zijn met de werking van het lichaam.

Geneeskunde studeren, Leiden

Waarom in Leiden?

Zoals jullie misschien wel weten, heb ik vorig jaar mijn selectie in Utrecht gedaan. In Utrecht moest ik een toets doen, waarbij ik meer dan honderd pagina’s geneeskundestof moest leren, in het Engels, tot in de kleinste details, zonder enige basiskennis, naast mijn school- en eindexamens. En o ja, het ging ook nog eens over het zenuwstelsel a.k.a. moeilijkste deel van het lichaam. Helaas was dit dus geen groot succes. Ik wist dit jaar dat ik niet weer in Utrecht wilde meedoen, maar waarom dan in Leiden?

Ik zal jullie het begin besparen, maar helemaal op het eind van mijn keuzeperiode waren Leiden en Rotterdam nog over. Rotterdam leek perfect; prachtige faculteit en geweldige uitdagingen. Maar toch voelde Rotterdam niet goed. Om de een of andere reden waren ze daar tegen een tussenjaar en ik had er geen goed gevoel over. Dus op een gegeven moment zei mijn moeder tegen mij dat ik voor Leiden moest gaan. En daar ben ik zó blij mee! Het was daar echt supergezellig, er zijn meestal (relatief) weinig aanmeldingen en de selectie leek erg oké. O, en de stad was superleuk!

Hoe gaat een decentrale selectie?

Vroeger werd je bij studies met een numerus fixus gewoon geloot zoals met Sinterklaas. Nu is er overal een decentrale selectie. Dit houdt in dat elke studie en universiteit minstens twee ‘kwaliteiten’ moet kiezen waarop zij beoordelen. Dit kan een toets zijn, maar ook een gesprek, motivatiebrief of je cijfers. Op basis van de selectie heb ik voor Leiden gekozen.

Geneeskunde studeren, Leiden

De selectie in Leiden bestaat uit twee rondes. De eerste ronde, waarbij ik mijn cijfers moest inleveren en een toets moest maken, is gelukkig klaar! In januari heb ik een cursus gedaan voor de toets, de BMAT, op 11 februari. De BMAT is een Engelstalige toets die ook wordt gebruikt aan Oxford en Cambridge. Het bestaat uit drie delen: deel 1 gaat over logisch denken, deel 2 over je basiskennis van de natuurwetenschappen en deel 3 is het schrijven van een essay. De stof valt op zich wel mee, maar de uitdaging zit ‘m in de tijd. Toch denk ik dat het best goed ging! De uitslag van de eerste ronde krijg ik 3 maart.

Ronde 2 gaat meer over jouw persoon en is voor de beste 400 van ronde 1. In ronde 2 moet ik eerst een personal statement inleveren, waarin ik vertel waarom ik geneeskunde (in Leiden) wil studeren. Daarna moet ik op 25 maart opnieuw naar Leiden, waar ik een aantal gesprekken moet voeren. 15 april krijg ik dan de échte, definitieve uitslag. Er zijn 315 plekken in Leiden, dus in ronde 2 moeten er nog 85 mensen afvallen. Als ik dat nou maar niet ben (en als ik nou ook maar door ronde 1 heen kom)!

Hoe zal volgend jaar dan worden?

Geneeskunde studeren, Leiden

Op het moment woon ik ongeveer tweeënhalf uur van Leiden af, als je de hele reis telt, dus ik ga op kamers! Daar heb ik echt zin in, want Leiden bleek echt een heel leuke stad te zijn. Er zijn allemaal prachtige gebouwen en ook leuke winkels en restaurants, zoals Yoghurt Barn, Happy Tosti en The Body Shop. Leiden is dan ook weer niet zo groot dat er winkels als Lush, River Island of Zara zitten, maar gelukkig zit het vlak bij Den Haag en Rotterdam. En dat is weer zo’n groot voordeel! Als ik van het ziekenhuis naar het huis van mijn vriendje wil, duurt dat precies vijftien minuten. O, en het strand is ook vlakbij. Het enige minpuntje: Leiden is écht een stad van studentenverenigingen. En dat is iets dat niet zo bij mij past. Het zal dus nog een kleine uitdaging worden om een kamer te vinden zónder dat ik lid hoef te worden van een studentenvereniging. Als je alvast suggesties hebt, ik hoor het graag (laten we het feit dat ik misschien niet eens geselecteerd wordt even vergeten)!

Geneeskunde studeren, Leiden

Oef, dat was dan een enorme post over geneeskunde! Gefeliciteerd dat je tot hier bent gekomen. Heb jij nog vragen over geneeskunde en de selectie? Laat ze gerust achter in de comments! En trouwens, ik ben echt heel erg benieuwd of jullie het leuk vinden als ik hier een serie van maak!

Wat wil jij gaan studeren of wat studeer jij?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

49 Reacties

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:05

   Ja, dat is het probleem, je weet nooit zeker of je het kunt gaan doen, helaas! Leiden lijkt me inderdaad ook geweldig.

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:05

   Ohh ik denk ook dat het geweldig is! Ik heb er zoveel zin in (even er van uitgaand dat het lukt).

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:06

   Dankjewel voor je hulp nog meis <3 Ik hoop het ook heel erg, heel spannend!

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:06

   Hahaha, ik hoop het ook! Gelukkig kent mijn vriendje veel mensen daar.

 1. 18 februari 2017 / 08:37

  Wat super leuk! Ik zou ’t leuk vinden als je er meer posts over zou schrijven. Ben heel erg benieuwd hoe het je gaat bevallen. De studie, maar ook Leiden!

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:07

   Ah, wat leuk om te horen! Dan ga ik zeker meer posts schrijven. Leiden is volgens mij echt wel tof!

 2. 18 februari 2017 / 08:58

  Jeetje wat is dat een strenge selectie. Ik snap het wel want het is toch een opleiding tot arts, maar toch. Heel stoer dat je het aandurft! Ik zou doodgaan van de zenuwen. Maar ik weet zeker dat je het redt <3
  Claire onlangs geplaatst…Hotspot Snoeptastisch: (h)eerlijk en uniekMy Profile

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 09:07

   Ja, het is wel heftig hoor! Je moet er helaas echt heel veel voor kunnen en doen. Superlief Claire <3

 3. 18 februari 2017 / 09:08

  Wat superspannend allemaal, Malou. ik duim voor je dat het gaat lukken! Geneeskunde trok mij ook heel erg altijd maar ik was een drama in de betavakken. Maak er vooral een serie van, ik vind het heel erg interessant!
  Linda onlangs geplaatst…“Waarom schrijf je dit allemaal?”My Profile

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 10:08

   Ja, het is ook zo spannend, wat lief! Ohh, haha, dan is geneeskunde niet de beste keuze nee. Oké, superleuk, ga ik doen!

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 10:27

   Ohh heel veel succes meis, lukt je vast!

 4. 18 februari 2017 / 10:20

  Ik duim voor je! Een super intressante studie lijkt mij en heel spannend allemaal. Leiden is ook een erg mooie stad!

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 10:28

   Dankjewel Kimberly, heel lief <3. Prachtige stad he!

 5. 18 februari 2017 / 11:06

  Ik vind het heel erg leuk om hier meer over te lezen. In een vorige reactie had ik je natuurlijk ook al verteld dat ik graag neuroloog had willen worden (kwamen wat andere dingen op mijn pad, haha), ik vind het ook zo interessant allemaal! Maar er zit inderdaad een grote selectieronde die je moet doorstaan. Het is net Idols, haha. Ik ga voor je duimen dat je er doorheen komt, hoop ik echt!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Review | Clinique Pep-start Hydrorush moisturizer spf 20My Profile

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 18:06

   O ja, dat zei je inderdaad, supertof! Echt hè, het voelt ook als een soort Talentenjacht! Superlief Liset, ik houd je op de hoogte.

 6. Mariska
  18 februari 2017 / 11:50

  Leuk om te lezen Malou! Ik duim voor je 🙂

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 18:07

   Dankjewel Mariska <3

 7. 18 februari 2017 / 13:54

  Ah ik hoop zo dat het gaat lukken voor je!! Liefs.x
  Joyce rdt onlangs geplaatst…#157My Profile

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 18:07

   Ontzettend lief Joyce, dankjewel!

  • Malou
   Auteur
   18 februari 2017 / 18:08

   Ja, het is een geweldige stad inderdaad! Ook heel erg leuk, grote faculteit is dat, hè?!

 8. 19 februari 2017 / 10:16

  Hopelijk kom je door de selectie! Heb je ook een plan b? Geneeskundig blijft mij inderdaad ook nog altijd trekken, wie weet ga ik ooit nog eens de verkorte versie doen..
  Gerdi onlangs geplaatst…Speelgoed | Cadeautips 6 jarig meisjeMy Profile

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 16:13

   Ja, ik hoop het ook! Ik ga waarschijnlijk University College doen als het niet lukt… Is er een verkorte versie van geneeskunde?!

 9. 19 februari 2017 / 12:49

  Ik ben benieuwd hoe jouw jaar eruit gaat zien. Momenteel ben ik op zoek naar werk, misschien volgt er in de toekomst nog wel een opleiding erbij. You never know.

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 16:14

   Oh wat spannend, ik hoop dat je snel iets vindt! Leuk ook, dat je niet zeker weet wat de toekomst je gaat brengen.

 10. 19 februari 2017 / 16:58

  Onwijs gaaf Malou! Allemaal nieuwe uitdagingen. Geniet er heerlijk van. Studeren is zoo leuk. En helemaal als je iets doet wat je geweldig vind!!

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 18:43

   O, het is ook zo ontzettend spannend! Ik kan niet wachten tot ik hoor of ik ben toegelaten (of eigenlijk tot ik hoor dat ik ben toegelaten), haha!

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 18:43

   Dankjewel Anke, ik hoop het ook! En tof om te horen 🙂

 11. 19 februari 2017 / 18:23

  Aah spannend!! Ik ga voor je duimen… (y) ik ga zelf volgend jaar misschien een master doen in Antwerpen, dus ook allemaal nieuw!

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 18:44

   Wat lief, dankjewel! Wat gaaf zeg, Antwerpen, ik hoop voor je dat het door gaat!

 12. 19 februari 2017 / 18:36

  Erg leuk om te lezen! Ik hoop dat je je droom kan volgen en de richting mag beginnen. Het lijkt me een heel mooi beroep, mijn vriendje studeert het trouwens ook!

  • Malou
   Auteur
   19 februari 2017 / 18:45

   Dankjewel lieve Emma, dat hoop ik ook <3 wat gaaf! Ik ben jaloers op je vriendje, haha.

 13. 20 februari 2017 / 10:33

  Wat leuk dat je in Leiden wilt gaan studeren! Het is natuurlijk gewoon de allerleukste stad. 😛 Ik heb er ook gestudeerd en ben geen lid geweest van een studentenvereniging. Je kunt het ook superleuk hebben zonder lidmaatschap. 😀 En een kamer gaat met jouw reistijd vast wel lukken. De kans is groot dat je er voorrang voor krijgt, tenminste, dat was zo toen ik studeerde. Heb je al eens bij DUWO gekeken?

  *fingers crossed* Ik hoop echt dat je in April positief nieuws krijgt!
  Josephine onlangs geplaatst…Review: Dagboek van een kamermeisje (Journal d’une femme de chambre)My Profile

  • Malou
   Auteur
   20 februari 2017 / 10:36

   Oh echt! Wat tof om te horen! Dat is heel fijn om te horen 🙂 Als ik ben toegelaten ga ik gelijk kijken bij DUO, dankjewel voor de tip! Ik hoop het ook heel erg, dankjewel voor je lieve reactie!

    • Malou
     Auteur
     23 februari 2017 / 12:02

     Oh sorry, wat stom van me, haha! Dankjewel voor de tip nogmaals 🙂

  • Malou
   Auteur
   20 februari 2017 / 20:47

   Dat ga ik doen! Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de kamer…

  • Malou
   Auteur
   28 februari 2017 / 08:47

   Ikzelf ook, haha! Hoop dat het positief is 🙂

 14. Soohie
  2 maart 2017 / 15:30

  Hallo Malou! Ik heb zelf ook mee gedaan, vandaag of morgen uitslag (spannennddddd).

  Wat had je voor de BMAT? Ben wel benieuwd.

  • Malou
   Auteur
   2 maart 2017 / 16:33

   Ah, wat grappig, haha! Ik vind het doodeng, jij ook?

   • Sophie
    2 maart 2017 / 16:43

    Jazeker, maar wat had je voor de BMAT?