Citytrip | Het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam

Citytrip | Het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam

In de boekhandel waar ik werk hebben we een boek dat 6500 euro kost. Een boek van 35 kilo, met echt hout en echt leer. Dit is Rijks Masters of the Golden Age, waar foto’s van heel veel schilderijen uit de Eregalerij, inclusief details en teksten, instaan. Mocht je nog 6500 euro in een laatje hebben liggen, stuur me dan vooral even een berichtje! Anyhow, ondanks dat ik dit boek al vaak heb gezien, was ik al heel lang niet meer in het Rijksmuseum geweest. En als rasechte bèta weet ik nou ook niet bewonderenswaardig veel over kunst. Om daaraan te werken – en om gewoon een heel leuk dagje uit te hebben – ging ik op Hemelvaartsdag naar het Rijks!

Een bezoekje aan het Rijksmuseum

Rijksmuseum, Eregalerij, citytrip

Mijn ouders wilden al heel lang een keer naar het Rijksmuseum en elke keer waren we weer op zoek naar een dag waarop het niet druk zou zijn. Maar het is het Rijksmuseum en het is Amsterdam, dus wanneer is dat niet druk? Uiteindelijk besloten we ons tripje maar te plannen op een dag dat we allemaal vrij waren, en dat was Hemelvaartsdag. Stiekem was ik héél blij dat Ajax de Europa Cup niet won, want anders was het alsnog veel te druk geweest om te gaan (sorry Ajax-fans, vergeef me dit alsjeblieft). Dus donderdag 25 mei vertrokken wij al vroeg naar Amsterdam, zodat we al om 10 uur in het Rijksmuseum waren.

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

En het bleek dat het nota bene een keer een dag RUSTIG was. Toen wij binnen kwamen was er serieus geen rij, we konden zo doorlopen het museum in. Ik hoef niemand te vertellen dat het gebouw uit 1885 echt prachtig is. Als je naar de Eregalerij loopt, kom je door hoge hallen en trappenhuizen met prachtige decoraties. Beneden vind je de negentiende eeuw en vervolgens ga je de trap op richting de zeventiende en achttiende eeuw. Een grote hal met glas-in-loodramen, waar grote mannen als Plato en Joost van den Vondel zijn afgebeeld. En daar kun je naar binnen bij de vleugels van de zeventiende en achttiende eeuw en natuurlijk bij de Eregalerij.

De mooiste schilderijen van de Eregalerij

Rijksmuseum, Eregalerij, Amsterdam. citytrip

Ik heb in het Rijksmuseum echt héél veel foto’s gemaakt, waarvan het grootste deel in de Eregalerij. Van de ‘mooiste’ schilderijen van de Eregalerij is dan ook eigenlijk weinig sprake, want alles is daar zó mooi! Sommige schilderijen vond ik wat indrukwekkender, omdat ik ze kende uit het Rijksboek, of omdat ik ze gewoon heel interessant vond. Ik wil even een kleine selectie met jullie delen!

Het meisje in het blauw – Johannes Cornelisz. Verspronck

In een van de eerste nisjes in de Eregalerij vond ik dit schilderij uit 1641. Het meisje is afgebeeld als een volwassene, zoals gebruikelijk was in de tijd, maar haar gezichtsuitdrukking verraadt haar leeftijd. Ik vind dat ze zo lief kijkt! Overigens wel een bijzondere jurk die ze draagt, ze ziet eruit alsof haar heupen vier keer zo breed zijn als haar taille. Niemand weet trouwens wie het meisje is geweest.

Rijksmuseum, Eregalerij, Citytrip, Amsterdam

Winterlandschap – Jacob Isaacksz. van Ruisdael

Een van de allermooiste schilderijen in het Rijksboek is dit Winterlandschap. Ik vind die kleuren echt zó mooi en het steekt in de Eregalerij ook prachtig af tegen de donkergrijze muur. Dit schilderij is gemaakt rond ongeveer 1665 en is een van de ongeveer 25 winterlandschappen die Van Ruisdael maakte. Vaak staan er schaatsers op deze schilderijen, maar dat past niet bij deze dreigende luchten.

Rijksmuseum, Eregalerij, citytrip

Een watermolen – Meindert Hobbema

Zoals Van Ruisdael verslaafd was aan winterlandschappen, zo was Meindert Hobbema verslaafd aan het schilderen van watermolens. Hij schilderde deze watermolen naar tekeningen van watermolens uit het oosten van het land. En aangezien ik daar woon, zou je denken dat ik weleens zoiets zag, maar nee dus. De natuur was vroeger echt nog veel mooier!

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij, citytrip

Ik heb echt geen idee meer hoe dit schilderij heet of van wie het is. Maar het is móóóói en bijzonder. Die zeilschepen zijn zo goed geschilderd, maar ook gewoon het feit dat er mensen én paarden én koeien in een klein bootje zitten.  Ik vind dat soms heel wonderlijk aan schilderijen, was het vroeger echt zo of is dit gewoon leuk bedacht? In elk geval is het echt weer prachtig geschilderd als je het mij vraagt. Zulke mooie kleuren!

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

Officieren en andere schutters van wijk VIII – Bartholomeus van der Helst

Dit schilderij, dat naast de Nachtwacht hangt, is enorm. Écht enorm, want 7,5 meter lang. Er staan natuurlijk heel veel mannen op, maar helemaal links staat de schilder zelf. Ook is er een lieve hond in het midden en zie ik een kleine, donkere jongen, die waarschijnlijk een slaaf was. Ik denk dat die lange man in zilver de leider was. Niet de meest mooie outfit, maar hoe knap als je dat zo kan schilderen?!

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

De Nachtwacht – Rembrandt van Rijn

Toen ik in het Rijks was, gebeurde er een wonder. Het was namelijk zó rustig, dat ik in mijn eentje voor de Nachtwacht kon staan. En dat was geweldig, want zo kon ik er echt goed naar kijken. Stiekem was ik een klein beetje teleurgesteld, want hij was kleiner dan ik dacht. Toch is er nog steeds van alles te zien op de Nachtwacht! Zo schijnt het kleine, blonde meisje te lijken op de vrouw van Rembrandt, zie je een hondje en is er ergens een oog te zien dat van Rembrandt zelf zou zijn. En de Nachtwacht hangt in een prachtige zaal, met teksten boven de muren en beeldschone versieringen.

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

De bedreigde zwaan – Jan Asselijn

Een van de mooiste schilderijen uit het Rijksboek vind ik dit schilderij, waarop een zwaan haar nest beschermt tegen een hond. Het wordt ook gezien als een politiek schilderij: de zwaan is de vermoorde Johan de Witt die het land verdedigt tegen haar vijanden. Geen idee of dat Asselijns bedoeling was, maar ik vind het beeldschoon. Hoe die zwaan geschilderd is, zo knap en zo mooi!

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

Ook dit schilderij ken ik niet, maar mijn vriendje en ik zijn gek op (baby)eendjes, dus ik moest dit vastleggen. Prachtig hè, die zonsondergang?

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

Festoen van vruchten en bloemen – Jan Davidsz. de Heem

Een van de schilderijen die ik het allermeest heb bekeken in het Rijksboek is dit schilderij. Ik blijf maar zeggen dat ik alles zo knap vind, maar dit is echt ongelofelijk. Die granaatappel, die druiven en die blaadjes, hoe schilder je zoiets? Op het rottende fruit lopen allerlei insecten, zoals op de witte bloem. En als je echt goed kijkt, zie je dat er ooit nog een miertje op zat, maar dat die toch is weggehaald. Recht boven de twee miertjes, een klein grijs vlekje, zie je dat?

Rijksmuseum Amsterdam, Eregalerij

Ik ben zo blij dat ik nu bij het Rijks ben geweest! Natuurlijk heb ik niet alles gezien – dat museum is echt enorm – maar het was geweldig dat ik nu in elk geval een deel heb geweest. En dan ook nog eens op zo’n rustige dag én ik heb alleen voor de Nachtwacht gestaan. Perfect bezoek!

Heb jij het Rijksmuseum al bezocht sinds de verbouwing?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

16 Reacties

 1. 2 juni 2017 / 07:36

  Wat ziet het er prachtig uit en wat een mooie schilderijen heb je uitgekozen om te laten shinen op je blog 🙂 Ik ben meestal niet zo van de musea, maar het Rijksmuseum staat nog hoog op mijn lijstje. Ik ben er voor het laatst zo’n 10 jaar geleden geweest voor een excursie van school uit.
  Romy onlangs geplaatst…Positief denken | Denken in “wat als?”My Profile

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 11:15

   Ik ben dus ook helemaal niet zo van de musea, maar het Rijks vond ik prachtig! Wilde er echt niet weg ook. Het is misschien ook wel een beetje een vooroordeel dat ik niet van musea houd hoor, ik vind het Mauritshuis ook prachtig. Misschien moet ik meer musea een kans geven!

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 11:15

   Echt hè! Het is echt een prachtig en geweldig museum. Vind het heel bijzonder hoeveel er te vinden is.

 2. 2 juni 2017 / 08:49

  Ik vind het rijksmuseum een prachtig museum, wil er snel weer eens naartoe gaan. Zeker nu na de verbouwing!
  Liefs,
  Evelien

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 11:16

   Oeh, ben jij er ook nog niet geweest sinds de verbouwing? Moet je echt doen, het is een geweldig plekje.

 3. 2 juni 2017 / 09:15

  Wat een prachtige schilderijen! Festoen van vruchten en bloemen vind ik erg mooi en het is ook zo knap dat iemand zo kan schilderen, tot in de kleinste details is het perfect. Ik wou dat ik dat kon!! :’) vind het altijd erg fascinerend ik om naar te kijken.
  Sija onlangs geplaatst…Weekly Inspiration #5My Profile

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 11:17

   Ik dus ook! Dat is een prachtig schilderij hè, hoe kun je zoiets in hemelsnaam maken?!

 4. 2 juni 2017 / 10:37

  Echt een blog naar mijn hart. Wat bijzonder dat je alleen voor de Nachtwacht hebt gestaan. Je zou bijna denken dat iedereen voor een brandoefening naar buiten is gerend. 😛 Wat een prachtige schilderijen allemaal! En leuk dat je zo’n oog voor detail hebt.
  Het dure boek van het Rijks had ik trouwens ook al zien liggen. Dure grap, maar zo mooi! Er is ook een kleiner formaat van, toch?
  Ja, ik ben ook al in het museum na de verbouwing geweest. Uiteraard vind ik het 19e-eeuwse pand geweldig! Eerlijk gezegd gingen wij toen vooral voor een tentoonstelling over mode, en voor de zaal met 19e-eeuwse stukken. Bleek die nét dicht te zijn. We moeten dus nog een keer terug. Vind ik niet erg, hoor. 🙂
  Josephine onlangs geplaatst…Het jaar 2000 volgens de VictorianenMy Profile

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 11:19

   Ja, gek hè! Ik moest wel even wachten, maar toen stond ik er in mijn eentje voor. Echt prachtig! Leuk dat je zegt dat ik oog voor detail heb trouwens.
   Er is inderdaad ook een kleiner exemplaar, verkoopt mijn boekhandel voor 115 euro! Ik heb ‘m aan mijn vader gegeven voor z’n verjaardag, was echt een schot in de roos. Oeh, snel terug naar het Rijks dan, is inderdaad geen straf!

 5. 2 juni 2017 / 12:56

  Wat fijn dat er geen rij stond en dat het dus zo rustig was! Prachtige schilderijen, hier moet ik ook ooit nog eens heen
  Suzanne onlangs geplaatst…Photodiary 2 june ’17My Profile

  • Malou
   Auteur
   2 juni 2017 / 15:33

   Ja, moet je echt doen! Ben je nog nooit in het Rijks geweest?

 6. 3 juni 2017 / 11:09

  Een boek van 6500 euro wowww! Ik hou echt te veel van het Rijksmuseum, ik ga er helaas echt te weinig heen omdat het niet echt om de hoek is. Wat heb je trouwens een leuke blog, te leuk om eens over dit soort onderwerpen te lezen waar echt te weinig van geplaatst worden <3

  • Malou
   Auteur
   3 juni 2017 / 20:23

   Ja duur hè! Echt ongelofelijk, het is ook wel een beetje te duur voor het boek als je het mij vraagt… Superlief complimentje Romy, dankjewel! <3

  • Malou
   Auteur
   3 juni 2017 / 20:23

   Jaaa, superleuk! Het is ook echt heel erg mooi vind ik.