Het mooiste interieur van Leiden: Waag is de place to be

Het mooiste interieur van Leiden: Waag is de place to be

Een van de tofste plekjes van Leiden is, als je het mij vraagt, de oude Waag. Een prachtig oud gebouw vol historie aan een van de mooiste grachten van Leiden, en nu de place to be voor heerlijke hapjes en drankjes. Op Robin’s verjaardag gingen we met vijf vrienden naar de Waag voor taart en heerlijke nacho’s. Gelukkig had ik mijn camera bij me, want nu kan ik vandaag deze geweldige hotspot met jullie delen!

De Waag Leiden

Hotspot, De Waag, LeidenOp de Aalmarkt in Leiden vond je vanaf 1455 een houten waaggebouw. Hier kwamen de Oude Rijn, de Nieuwe Rijn en de Korte Mare samen en dus was dit een ideale plek om de goederen die de stad binnen kwamen te wegen en te verhandelen. Rond 1657 kwam er een nieuw Waaggebouw, een stenen dit keer. Het werd gebouwd in een Hollands Classicistische stijl en voor de Waag lag het Waaghoofd, waar handelsschepen aan konden meren. Ik vind het altijd zo gaaf om te bedenken dat er al eeuwen voordat wij leefden leven was op de plekjes waar wij nu nog steeds komen!

In 2015 opende een restaurant in de Waag. Het oude Waaghoofd werd in gebruik genomen als terras en waar de Waag vroeger bruiste van het handelsleven, bruist het nu van de gasten die van een heerlijke lunch of diner komen genieten. Je kunt hier zitten onder de gewelven van de monumentale Boterhal, waar vroeger de boter verhandeld werd. Dat is zo’n bijzonder gevoel, in al die eeuwen is er namelijk zoveel gebeurd in deze hal! En dan kun je er ook nog eens heerlijk eten. Op de kaart bij De Waag staan onder andere heerlijke broodjes en burgers – zoals een surf & turf burger – maar ook een heerlijke pasta met gamba’s, verschillende soorten vis en vlees en natuurlijk het klassieke haring met wittebrood. Klinkt heerlijk toch?

Heerlijke cheesecake en warme chocolademelk

Hotspot, De Waag, Leiden

Toen wij in college op het idee kwamen om voor Robin’s verjaardag taart te gaan eten, deden twee vrienden van mij een uitgebreid onderzoek naar de beste plek om taart te eten. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Waag – niet omdat de taart per se de beste van Leiden is, maar omdat het absoluut het mooiste plekje van Leiden is. Op de kaart stonden vijf soorten taart, en omdat we met z’n vijven waren, kwamen we op het idee om er van allemaal eentje te bestellen en dit te delen. Helaas waren de chocoladetaart en carrot cake nog bevroren en konden we deze niet bestellen, klein minpuntje dus! Gelukkig maakte de heerlijke cheesecake dit voor mij goed (net als de warme chocolademelk overigens). De foto hierboven is niet de mooiste, maar hij is wel zo gezellig!

Natuurlijk heeft de Waag al een voordeel door het prachtige pand, maar het interieur is ook nog eens geweldig. Mooie groenfluwelen banken, veel bloemetjes en een geweldige bar achterin het pand. In het midden is een soort looppad te vinden, met aan weerszijden barkrukken. Dit geeft het pand gelijk zo’n chique en toffe uitstraling! Het fijne is ook dat het zo’n plekje is waar je het liefste heel lang wilt blijven zitten. Na de taart bestelden wij ook nog nacho’s met kip, die superlekker waren. Een goed excuus om nog wat langer op dit toffe plekje te blijven!

Hotspot, De Waag, Leiden Hotspot, De Waag, Leiden Hotspot, De Waag, Leiden Hotspot, De Waag, Leiden Hotspot, De Waag, Leiden

Waar vind je de Waag?

De Waag zit op Aalmarkt 21 in Leiden.

Openingstijden:
Maandag t/m dinsdag: 10.00 – 1.00 uur
Woensdag: 9.00 – 1.00 uur
Donderdag t/m vrijdag: 10.00 – 1.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 1.00 uur
Zondag: 10.00 – 1.00 uur

Zit er in jouw stad ook een waag?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

14 Reacties

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:50

   Volgens mij heeft bijna elke stad wel een restaurant in een Waag, sowieso hebben superveel steden een Waag. Maar het ziet er mooi uit hè!

 1. 19 maart 2018 / 10:21

  Wat heb je hier mooie foto’s gemaakt! Ziet er idd uit als een supertoffe hotspot; jammer dat ik niet zo in de buurt van Leiden woon!

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:50

   Dankjewel Daphne. Kom je een keer gezellig naar Leiden dan?!

 2. 19 maart 2018 / 10:37

  Ik ben nog nooit in Leiden geweest. Dit ziet er echt heel erg mooi en stijlvol uit, de moeite waard om eens van binnen te gaan bekijken!
  Kim onlangs geplaatst…MAC CravingMy Profile

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:50

   Ja inderdaad! En sowieso is Leiden geweldig hoor.

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:51

   Zou ik zeker doen, het is echt een heel erge aanrader!

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:51

   Dankjewel Linda! <3

 3. 19 maart 2018 / 16:11

  Erg tof restaurant inderdaad 🙂 Bij het uitkiezen van hotspots vind ik de kwaliteit van het eten nog altijd het belangrijkst, maar het interieur staat inderdaad op een welverdiende tweede plaats. Vooral die woorden op de muur en de velvet stoelen vind ik tof!

  • Malou
   Auteur
   20 maart 2018 / 10:51

   Hahah, ik ook hoor, maar als ik erheen ga kan ik nog niks zeggen over het eten en wel over het interieur! Dus het is wel erg belangrijk voor mij, hihi.

  • Malou
   Auteur
   21 maart 2018 / 23:16

   Dankjewel! X