Hotspot | Het Dutch Tea Festival in DeFabrique

Hotspot | Het Dutch Tea Festival in DeFabrique

Een tijdje geleden las ik op Endless Weekend over het Dutch Tea Festival. Eigenlijk ben ik geen enorme fan van thee, maar toch leek dit me stiekem wel héél erg leuk. Lekkere groene theetjes drinken, zelf matcha leren maken, informatie krijgen over thee van over de hele wereld, rondlopen in DeFabrique en natuurlijk allerlei soorten thee proeven. Ik had het gevoel dat Marieke dit ook wel leuk zou vinden, dus bestelden we tickets en vertrok ik op 27 mei richting Utrecht. Nadat ik bij haar had gelogeerd en we ’s ochtends lekker croissantjes hadden gegeten, vertrokken we – ons leven riskerend doordat we op een fiets over een ONGELOFELIJK hoge en enge brug moesten – richting DeFabrique.

De evenementlocatie: DeFabrique

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Tussen Utrecht en Maarssen ligt langs het kanaal een industrieterrijn, waar DeFabrique gevestigd is. Van 1921 tot 1962 was dit een fabriek waar olie geproduceerd werd. Daarna werd het een veevoederfabriek. Nog steeds wijzen de namen van de verschillende gebouwen van DeFabrique naar de fabrieken; Silo 61, Kalvermelkfabriek en de Perserij. In 1996 werd de fabriek gekocht door Jan van Eck, die er de evenementenlocatie DeFabrique van maakte. Supertof, want er hangt een industriëel sfeertje wat het tot een echte hipsterlocatie maakt! Niet alleen het Dutch Tea Festival was er, ook werd het festival Retail & Brands er dit jaar gehouden en ook speciale debatten van NOS worden tijdens de verkiezingen uitgezonden vanaf DeFabrique. Lijken de politici ook nog een beetje hip.

De workshops van het Dutch Tea Festival

De avond voor het festival zaten Marieke en ik samen te staren naar de enorme hoeveelheid workshops die er op het festival zouden zijn. Over Chinese thee, het zelf maken van matcha, een lezing over Japanse of groene thee, workshops over verschillende landen en de soorten thee die daar vandaan komen, over de reizen van Crusio Thee naar theevelden en nog véél meer. Wij besloten dat we in elk geval naar de workshops Tea & Food en de Teajam wilden.

Teajam over kombucha

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

De tweede en interessantste workshop van de dag ging over kombucha thee, iets waar ik werkelijk nog nooit van gehoord had. Het is post-gefermenteerde thee, wat betekent dat het het rottingsproces doorlopen heeft. Nu is het zo dat ik niet veel vies vind, maar dat ik écht niet houd van gefermenteerd eten. Eigenlijk had ik dus niet zoveel zin in deze workshop, maar langzaam wekte Kiona Malinka mijn interesse. Kombucha thee wordt gemaakt door een bepaalde zwam, de scoby, in thee te laten weken. Je voegt er suiker aan toe als voedsel voor de zwam, en op de een of andere manier – het is me nog steeds niet compleet duidelijk – krijg je dan thee. Een heel interessante thee weliswaar, Kiona noemde het een soort shotje zonder alcohol. En dat is het ook, want jézus wat is het sterk! En zuur! En raar! Het is niet vies, maar ik zou het niet voor de lol drinken. Daarna maakte Kiona er echter een heerlijk drankje van, met bruiswater en perzik. Nu wil ik stiekem zelf ook proberen kombucha thee te maken.

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Tea & Food

Voor de kombucha-workshop hadden we de workshop Tea & Food. Die werd gegeven door iemand die wij aanzagen voor een enorme yup, meer iemand voor een fancy witte beachclub in Noordwijk dan voor een carrière in de thee. Maar hij bleek van alles te weten over koken met thee en wat hij noemde ‘tea-and-food-pairing’. Ondanks dat het niet ’s werelds meest geniale spreker was, was de workshop wel heel leuk en vertelde hij over het matchen van thee met eten. Zo aten we guacamole met Japanse groene thee. Een perfecte match omdat de knoflook in de guacamole meer naar voren komt en de avocado de thee wat minder bitter maakt. Ook donkere Oolongthee met blauweschimmelkaas bleek een perfecte combi! Ik heb er veel van geleerd en ga binnenkort eens vis stomen in thee.

De verschillende merken op de theemarkt

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Ik wil niemand tekort doen, maar ik denk toch altijd een beetje: thee is thee. Ik kan me niet voorstellen dat de ene groene thee héél anders smaakt dan de thee van het veld van z’n buurman. Toch waren er ongelofelijk veel merken op de theemarkt van het Dutch Tea Festival. Sommige mensen verkochten gewoon rechttoe rechtaan thee, die ik dan ook niet zo interessant vond, maar er waren ook superveel leuke innovatieve merken. Zo waren er mensen die een soort theezakjes-to-go verkochten; de gedroogde ingrediënten zitten in een plastic zak en als je daar kokend water bijdoet, heb je twee koppen thee die je gewoon zo mee kunt nemen! Ook stonden er twee mensen met een innovatieve frisdrank die Cascara heet. Heel erg lekker!

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Het is helemaal in om verse muntthee te maken en daar speelt Benjah op in. Zij verkopen doosjes om de perfecte Marokkaanse muntthee te maken en hebben hiermee een prijs voor start-ups van een radiozender gewonnen. Superleuk idee en hoe lekker ziet die verse munt eruit?

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Tussen de twee hallen van de markt zat een heel leuk binnenplaatje. Hier kon je broodjes kopen, speelden de hele tijd artiesten en kon je zitten aan tafeltjes. De zon scheen volop, dus dit was een heerlijk plekje om te zijn! Er waren daar overigens ook plattegronden en informatie over wat je waar kon vinden.

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Hoe leuk ziet dit eruit? Er was een merk, Vatille, waar je zelf je ideale thee kon samenstellen door het matchen met ingrediënten. Ik kreeg helemaal trek van dit heerlijke uitzicht, maar toch heb ik het zelf niet gedaan. Waarschijnlijk had ik een heel rare thee gecreëerd die héél vies was. Een ander gaaf merk, waar ik geen foto van heb, is Chalo. Zij verkopen boxen met vier verschillende soorten chai latte’s. Ik proefde er eentje met masala; heel bijzonder, maar wel lekker!

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Bij thee denk je toch snel aan Japan of China, maar in Nederland is ook een theeplantage. Zij kwamen met hun theeplantjes en lieten stap voor stap zien hoe je thee bereidt. Echt vrij ingewikkeld – je moet nog veel langer mengen dan bij risotto – maar de thee was wederom heel lekker. Ik heb trouwens ontdekt dat Japanse groene thee echt mijn favoriete thee is.

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Een van de laatste stands was van Tatopani. Zij reisden naar Nepal om daar de lekkerste theeën te selecteren, en verkopen die in Nederland. Marieke vond dit natuurlijk heel interessant door haar eigen reis naar Nepal; zij nam een proefpakketje mee naar huis.

Een ander heel leuk standje op het Dutch Tea Festival was het standje van blogger Lucy. Zij ontwikkelde haar eigen parfum op basis van groene thee en bloemen. Het was echt een heerlijk fris parfum met een prachtig flacon! Je kunt het hier kopen.

Hotspot, Dutch Tea Festival, De Fabrique, Utrecht

Ontzettend veel merken, ontzettend veel informatie, sorry jongens! Het Dutch Tea Festival was gewoon zó leuk! Of ik volgend jaar weer zou gaan weet ik nog niet, maar voor een keer was het in elk geval een groot succes. Mocht jij alvast willen kijken voor volgend jaar, dat kan hier!

Was jij ook op het Dutch Tea Festival? 

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

28 Reacties

 1. 6 juni 2017 / 07:19

  Wat een tof event voor iedere theeliefhebber! Dit lijkt mij ook wel wat 🙂 Het klinkt als een geslaagde dag met een paar leuke workshops. Maareh thee met blauwe schimmelkaas? Dat klinkt wel héél bijzonder 😉
  Romy onlangs geplaatst…Persoonlijk | Ik kijk de kat uit de boom!My Profile

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 09:54

   Ja, dat was het ook, maar het was dus hartstikke lekker! Een beetje een ‘hartige’ thee is dat, ik weet niet, echt een geslaagde combi, haha. Je moet volgend jaar zeker gaan!

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 09:55

   Het was ook echt ontzettend leuk! Als je volgend jaar de kans krijgt…

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 09:55

   Ik vond het ook echt heel erg leuk! We moeten vaker zoiets doen <3

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 09:55

   Ja, moet je echt doen! Het is echt een heel erg leuk event.

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 12:20

   Die gefermenteerde thee is gelukkig wel lekker als je er ice tea van maakt! 😉

  • Malou
   Auteur
   6 juni 2017 / 12:22

   De datum van volgend jaar is al bekend, dus misschien kun je gaan!

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 11:53

   Ohhh dan moet je hier echt heen! Superleuk om dat te verzamelen, zeg!

 2. 7 juni 2017 / 07:47

  Oh wat ziet dat er tof uit. Erg mooie locatie! Lekker al die thee, mjummmm!

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 11:55

   De locatie maakt het echt af, zo geweldig!

 3. 7 juni 2017 / 08:36

  Oh wat een tof evenement is dit! Ik zet het zeker even in mijn agenda voor volgend jaar! 😀

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 11:55

   Ja, moet je echt doen! Het is een heel geweldig event.

 4. 7 juni 2017 / 16:41

  Oh hier MOET ik volgend jaar echt heen, onwijs leuk zeg. Dankjewel voor deze tips en de leuke foto’s babe, ik had geen idee dat dit festival bestond. Liefs, Merel

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 17:44

   Oh, het is zo leuk! Je moet er echt heen gaan meis, het is geweldig.

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 23:24

   Het is ook zo leuk! Ik begrijp alleen niet welke brug je bedoelt eigenlijk…?

 5. 7 juni 2017 / 22:51

  Dit lijkt me zo enorm leuk, ik ben gek op thee! Super gave tip, volgend jaar wil ik hier zeker heen (:

  • Malou
   Auteur
   7 juni 2017 / 23:25

   Ohh, dat moet je doen! Het is echt een geweldig event, ik heb er zo van genoten.

  • Malou
   Auteur
   8 juni 2017 / 12:47

   Misschien kun je volgend jaar gaan? Het is geweldig!

  • Malou
   Auteur
   10 juni 2017 / 22:35

   Het is echt superleuk! Ik wist het eigenlijk ook niet, tot ik het las bij Endless Weekend. Maar het was een succes!