Recente artikelen

 • Happy birthday to me! ♥

  Happy birthday to me! ♥
 • Woehoe! Een jaar vriendinnen met Ellen ♥

  Woehoe! Een jaar vriendinnen met Ellen ♥
 • Mijn birthday wishlist voor 2019 ♥

  Mijn birthday wishlist voor 2019 ♥
 • On an adventure with the Gaston Luga Clässic Bag

  On an adventure with the Gaston Luga Clässic Bag

Hotspot | De mooie binnentuin bij de Dom in Utrecht

Hotspot | De mooie binnentuin bij de Dom in Utrecht

Ik ga volgend jaar natuurlijk in de prachtige stad Leiden wonen – nu officieel, want ik heb een KAMER! -, maar ik ben ook gek op Utrecht. De mooie hofjes, klimplanten en leuke verrassingen die je ineens in de stad vindt… Een van deze verrassingen vind je vlakbij de Dom. En het is écht een verrassing, want je zou nooit verwachten dat er achter het academiegebouw een prachtige binnentuin vol kruiden is!

De binnentuin bij de Dom in Utrecht

Binnentuin Dom Utrecht

Achter de Dom, tussen de kerk en het academiegebouw van de Universiteit Utrecht, vind je het Pandhof. Vroeger vormde deze tuin de verbinding tussen de Dom en het Groot Kapittelhuis en ook was het een begraafplaats. In 1975 werd de binnentuin een kruidensiertuin. Er staan nu allerlei soorten kruiden en bloemen, soorten die vroeger voorkwamen in de bisschopstuinen. Het Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Dom.

De binnentuin stamt al uit de veertiende eeuw en werd aan het einde van de negentiende eeuw gerestaureerd. De tuin heeft middeleeuwse elementen en allemaal haagjes waartussen de planten groeien. Middenin de tuin staat een fontein met daarop een beeldje van Hugo Wstinc. Hij was kanunnik, een geestelijke binnen de kerk, van de Dom van Utrecht.

In de vijftiende eeuw werd een kloostergang gemaakt rond de tuin, waar kanunniken zingend en biddend door liepen. Boven de vensters vind je gebeeldhouwde driehoeken, zogenaamde wimbergen. Zij beelden het leven van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht, uit.

Een bloeiende tuin in de lente

Binnentuin Dom Utrecht

Voor mijn gevoel is het Pandhof heel mysterieus, want vaak als ik in Utrecht ben is het niet open. Toen ik na het Dutch Tea Festival in de stad was om een cadeau voor Jasmin te kopen, ging ik toch maar eventjes kijken of de binnentuin nu wel open was. Ik ging uit van niet, maar de poort stond open! Boven de mooie deuren zie je Sint Maarten op zijn paard met daaronder het citaat: In ‘t Jaer ons heren MDCCCXCV (1895) is deze ingang hersteld. 

Binnentuin Dom Utrecht

Ik liep door de poort en zag al vanuit de kloostergang de prachtige tuin. De zon scheen, alles stond volop in bloei en de blaadjes waren felgroen. Het was de perfecte dag om door de tuin te lopen en op de bankjes in de kloostergang te zitten. Ik liep tussen de verschillende vlakken door, die waren afgezet met haagjes, en zag de mooiste planten. In elk vlak groeit een andere plant of kruid, zoals wilde salie en rozemarijn. De planten worden elk voorjaar geplant door de werkgroep van de Botanische Tuinen Utrecht.

De binnentuin is echt de perfecte plek om te zitten met een boek of om rond te lopen en de prachtige planten te bekijken. Het is echt een heerlijk plekje om even tot rust te komen in een drukke stad als Utrecht. Heel grappig dat het zo middenin de stad ligt! En zie je hoe mooi het licht op de tuin valt?

Binnentuin Dom Utrecht Binnentuin Dom Utrecht Binnentuin Dom Utrecht Binnentuin Dom Utrecht Binnentuin Dom Utrecht

Waar vind je het Pandhof?

Je vindt de binnentuin vlakbij de Dom. Naast het academiegebouw op het Domplein vind je een poort, via daar is de binnentuin toegankelijk. Hier vind je meer informatie over het Pandhof.

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 17.00 uur

Op welke plek in jouw woonplaats kom jij tot rust?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

28 Reacties

 1. 28 juni 2017 / 07:22

  Dat ziet er inderdaad echt prachtig uit! Ik wist niet dat er zo’n mooi rustig plekje was bij de drukke Dom in Utrecht. Ik ga er ook eens een bezoekje aan brengen als ik weer in Utrecht ben. Al is het alleen maar om wat mooie foto’s te maken 🙂
  Romy onlangs geplaatst…5 voordelen van minder op social media zittenMy Profile

  • Malou
   Auteur
   28 juni 2017 / 14:37

   Jaa, alles is daar zo fotogeniek! Die mooie foto’s zul je zeker maken. Leuk dat je het nog niet kende!

 2. 28 juni 2017 / 10:15

  Die binnentuin ziet er echt prachtig uit! Wauw, wat een mooie plek is dat. Lijkt mij erg leuk om het eens te gaan bekijken nu ik jouw foto’s zie. 🙂 De mooiste plek in mijn woonplaats? Sowieso het strand en de duinen! Daar kom ik helemaal tot rust. Ben daar daarom ook élke dag te vinden haha.
  Sandra onlangs geplaatst…Bali | Ubud: Campuhan Ridge Walk & Subak Juwuk ManisMy Profile

  • Malou
   Auteur
   28 juni 2017 / 14:37

   Ja, het is echt zo’n fijn en leuk plekje! Echt een aanrader om eens te bezoeken. En dat van het strand snap ik hééélemaal, ik kan niet wachten tot ik zelf ook dichtbij het strand woon.

  • Malou
   Auteur
   28 juni 2017 / 14:39

   Ja, Utrecht is echt een prachtige stad. Dankjewel Mariek! <3

 3. 28 juni 2017 / 10:48

  Wouw wat ziet dat er mooi uit! en wat heb je mooie foto’s gemaakt!

  • Malou
   Auteur
   28 juni 2017 / 14:40

   Superleuk complimentje Nathalie, heel erg bedankt!

  • Malou
   Auteur
   28 juni 2017 / 14:40

   Ohhh ik ook! Amsterdam is mij echt te druk en ook helemaal niet zo gezellig. Van Utrecht kan ik zó genieten!

  • Malou
   Auteur
   29 juni 2017 / 17:16

   Ken je Leiden? Ik heb zo’n zin om er te gaan wonen!

 4. 29 juni 2017 / 11:43

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik kom eigenlijk nooit in Utrecht. Misschien wel een leuk dagtripje voor de zomer 🙂 Trouwens nog gefeliciteerd met je kamer in Leiden!

  • Malou
   Auteur
   29 juni 2017 / 17:16

   Dankjewel Marloes! Je moet er echt in de zomer een keer heen gaan, lekker eten aan de Oudegracht…

 5. 29 juni 2017 / 12:29

  Ik ken deze plak (ik ben in Utrecht geboren) en vind het ook zo mooi daar! Het is er ook zo rustig en je hoort nauwelijks verkeer. Heel mooi!

  • Malou
   Auteur
   29 juni 2017 / 17:17

   Ja, het is echt een wonder dat dit zo midden in Utrecht ligt! Een heerlijk plekje wel.

  • Malou
   Auteur
   29 juni 2017 / 17:17

   Het is daar echt verbazingwekkend prachtig vind ik! Dankjewel Josephine, ik vond het heel erg lief dat je voor mij ging rondvragen!

 6. 30 juni 2017 / 10:17

  Jaaaa ik woon zelf in Utrecht en ben gek op de Dom en de binnentuin! Zo mooi om daar te wandelen. 🙂 Mooie foto’s!

  • Malou
   Auteur
   1 juli 2017 / 21:22

   Oeh en het lijkt me ook zo heerlijk om daar lekker een boek te lezen of zo! Dankjewel Lyanne 🙂

  • Malou
   Auteur
   9 juli 2017 / 00:14

   Een huisgenootje van mij woont in Gemert! Dus misschien kan ik daar ook eens tot rust proberen te komen.

 7. 5 juli 2017 / 15:24

  Wat een prachtige stad Utrecht. Veel historie kan je terug vinden in de binnenstad.

  • Malou
   Auteur
   9 juli 2017 / 00:06

   Ja, Utrecht is echt geweldig!

 8. 12 juli 2017 / 17:01

  Wat ziet dat er ontzettend mooi uit zeg! Ik wist helemaal niet dat het er zal, shame on me! De volgende keer als ik in Utrecht ben ga ik er ook een kijkje nemen 😀

  • Malou
   Auteur
   12 juli 2017 / 21:51

   Zo leuk dat ik je dan nu op iets nieuws wijs! Je moet er echt even heenlopen, het is zo’n fijne plek.