Hotspot | Het opgeviste Macedonische dorpje Bay of Bones

Hotspot | Het opgeviste Macedonische dorpje Bay of Bones

Op een stralende maandag stapten wij in de haven van Ohrid op een klein vissersbootje. We gingen die dag een boottour maken naar Sveti Naum, het klooster aan de overkant van het meer van Ohrid. Het water was helderblauw, er waren maar een paar wolkjes aan de lucht en het bootje sneed door de golven. De oevers van het meer waren bijna leeg, maar ineens doemde er een klein dorpje op. Het had iets weg van hutten op een Caribisch of Afrikaans eiland, maar toch stond het gewoon in Macedonië. Deze hutten vormen samen het opgeviste dorpje met de lugubere naam Bay of Bones.

Bay of Bones

Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië

Ongeveer een kwartiertje rijden of anderhalf uur varen (aanrader!) van Ohrid vind je Bay of Bones, ook wel het museum op water genoemd. Op precies deze plek lag vanaf ongeveer 1200 voor Christus een dorpje op het water. Er stonden hutten op palen die via een ophaalbrug met het vasteland werden verbonden. Onder water zijn resten van dit dorpje gevonden en op basis van deze vondsten is een deel van het dorp gereconstrueerd. Je kunt nu precies zien hoe mensen hier werkten en leefden.

De naam Bay of Bones is gekozen omdat er onder het water grote hoeveelheden dierenbotten zijn gevonden. Door andere vondsten weten ze nu dat het dorp uit ongeveer zestig huizen bestaan heeft en dat je via een brug naar het vaste land, waar ook een Romeins fort ligt, kon. Dit fort is ook te bezoeken! Bij Bay of Bones is een museum gebouwd, waar je gebruiksvoorwerpen van de bewoners kunt bekijken. Ook is het duikcentrum van Ohrid gevestigd bij het dorpje, hier kun je duiken om de resten die nog onder water liggen te bekijken!

Hutjes in het heldere water

Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië

Wij zagen Bay of Bones opdoemen en voeren er toen omheen om het kleine haventje te bereiken. Je kon goed zien dat het dorpje op veel palen stond met af en toe een soort gangetje ertussen. Vooral die gangetjes fascineerden mij; wat zouden ze daar nou mee doen? Het haventje van Bay of Bones is natuurlijk heel klein, vooral toeristische boten meren hier aan. Je betaalt 100 denar (ongeveer €1,60) per persoon om naar binnen te mogen en via een paadje tussen de bomen en struiken slinger je naar het museum.

Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië

Door verder naar boven te klimmen kom je bij het fort. Wij besloten naar links te gaan zodat we gelijk bij het dorpje op het water uitkwamen. Ook hier heb je weer een prachtig uitzicht: het water is helder blauwgroen met de kleine hutjes erop en eromheen zie je de kliffen en het grote meer. Met een trappetje loop je naar beneden en vervolgens ga je via een houten brug het dorpje in. Aan weerszijden van de brug zie je allemaal kleine visjes in het heldere water, heel erg mooi!

Unieke hutjes met gestroopte dieren

Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië

Het dorpje zelf vond ik ontzettend leuk om te zien. Alle hutten zijn gemaakt van een soort leem met rieten daken. Ook is elke hut anders ingericht, echt unieke huisjes! In het ene hutje zag ik een soort slaapplekje, afgezet met kleine muurtjes, en in het hutje dat je hieronder ziet staat een soort weefraam. Ook had elk hutje raampjes, waardoor je uit kon kijken op de rest van het dorpje of op het meer. Ken je die zoveel m² huisjes bij Ikea? Ik vind die geweldig en zo’n gevoel had ik ook bij Bay of Bones! Lekker binnenkijken bij mensen van 3000 jaar geleden.

Wat ook behoorlijk indrukwekkend was, was dat overal ‘gestroopte’ dieren hingen. Eerst dacht ik, als typische Nederlandse, dat dit gewoon nepperds waren, maar toen merkte mijn vriendje op dat het leer er wel erg echt uitzag. En dat de ogen wel heel verdroogd leken. Volgens mij waren het dus gewoon echte dieren! We spotten een vos, konijnen, een knaagdier en zelfs een wolf en een beer. Zoiets zou in Nederland nooit gebeuren!

Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië Bay of Bones Ohrid, opgevist dorpje, Macedonië

Waar vind je Bay of Bones?

Bay of Bones ligt aan het meer van Ohrid, vlakbij het vissersdorpje Pestani. Het is goed te bereiken met bus, taxi of taxiboot.

Bay of Bones is elke dag geopend van 9 – 17.15 uur.

Waar doen deze hutjes jou aan denken?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

12 Reacties

 1. 18 juli 2017 / 10:41

  Wat een originele spot, hier zie je niet vaak tips over verschijnen. Juist extra leuk!! Ziet er ook heel mooi uit, hoe vond je de rest van Ohrid?? Liefs, Merel

  • Malou
   Auteur
   18 juli 2017 / 10:49

   Ohrid is echt geweldig, je moet er echt een keer heengaan! Bay of Bones is heel erg tof, maar ook de andere plekken zijn prachtig.

  • Malou
   Auteur
   18 juli 2017 / 14:51

   Het is ook echt een prachtig plekje Marloes. Echt een aanrader!

  • Malou
   Auteur
   20 juli 2017 / 19:38

   Ja, prachtig is het hè! Het is ook echt een soort Afrikaans plekje.

  • Malou
   Auteur
   20 juli 2017 / 19:39

   Moet je zeker eens bezoeken. Sowieso is het echt een aanrader, Ohrid!

 2. 18 juli 2017 / 20:50

  Dat klinkt als een hele bijzondere plek! Inderdaad niet iets dat je snel tegenkomt op websites met toeristentips. Die gestroopte dieren vind ik wel een beetje luguber, maar de plek zelf ziet er heel mooi uit 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Uitbreidingen op mijn verzameling Blond AmsterdamMy Profile

  • Malou
   Auteur
   20 juli 2017 / 19:39

   Ja, die gestroopte dieren zijn ook flink luguber… Ik was ook echt verbaasd dat ze echt waren!

 3. 19 juli 2017 / 18:16

  Wat een prachtige foto’s, ik zou het graag eens in het echt zien. In het Archeon hangen trouwens ook wel echte dierenhuiden, hoor. 😉 Ik heb er zelf niet zo’n probleem mee in een historische setting (maar wel als moderne winterjas 😉 ).
  Ik ben wel blij dat Bay of Bones niet zo’n enge geschiedenis heeft als dat dat de naam me deed vermoeden, haha.
  Josephine onlangs geplaatst…Een zomer in Mallorca: in de voetsporen van George Sand en ChopinMy Profile

  • Malou
   Auteur
   20 juli 2017 / 19:41

   Haha, klopt, maar dat is toch wel iets anders dan beren met de ogen en alles er nog aan, haha! Het zag er dichtbij wel een klein beetje eng uit… Ik dacht ook dat Bay of Bones veel enger was, klinkt als een soort piratenplek!