Hotspot | De apotheek in het negentiende-eeuwse Londen

Hotspot | De apotheek in het negentiende-eeuwse Londen

O, wat is Londen toch een heerlijke stad! Toen wij daar met Kerst waren, liepen mijn vriendje en ik aan het eind van de middag over Piccadilly en St. James’s Street. Ik was al behoorlijk moe en had éigenlijk geen zin meer om door een wijk te lopen – want volgens mij had mijn vriendje me erheen gelokt omdat er allemaal auto’s van meer dan een ton rondreden – totdat ik tegen het droomplaatje van hierboven aanliep. En een droomplaatje is het. Een etalage vol mooie flesjes, borstels en stukken zeep, met daarachter een man die zo uit de negentiende eeuw weggelopen keek. Deze plek móest ik bezoeken. Bezoek je samen met mij de winkel van D.R. Harris?

De oude apotheek D.R. Harris

In 1790 opende D.R. Harris in het St. James’s gebied van Londen. Ze zijn gespecialiseerd in scheerproducten voor mannen; zo verkopen ze van die ouderwetse (en nu überhippe) scheerkits, aftershaves en scheercrèmes. Ook hebben ze een collectie unisex huidverzorgings- en haarverzorgingsproducten. Hiernaast is D.R. Harris de oudste apotheek van Londen én hofleverancier!

D.R. Harris, Londen Hotspot

In 1790 wordt D.R. Harris opgericht op St. James’s Street 11. Een van de eigenaren, Daniel Rotely (D.R.) was al vroeg bezig met het maken van producten voor de apotheek en van hem is de naam dus ook afkomstig. Eeuwenlang leverde D.R. Harris colognes en parfums aan de hoogste stand van Londen en mede daarom werd D.R. Harris in 1938 hofleverancier voor de koningin. In 2002 werd D.R. Harris ook nog eens hofleverancier van de Prins van Wales en in 2012 ook van Queen Elizabeth. Op dit moment zit de winkel van D.R. Harris op St. James’s Street 29, waar nog steeds een groot deel van de originele meubels staat.

Ondanks dat D.R. Harris een heel oud merk is, gaan ze met hun tijd mee en proberen ze zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Zo zijn bijna alle verpakkingen recyclebaar en wordt er geen cellofaan meer gebruikt. De verzending van de producten gaat via DPD, een bedrijf dat hun vervoer compleet koolstofdioxide-neutraal heeft gemaakt, en bestellingen in Londen worden per fiets bezorgd. Hoe gaaf is dat?! D.R. Harris test overigens ook niet op dieren en er worden zo weinig mogelijk dierlijke materialen gebruikt.

Ineens in de negentiende eeuw

D.R. Harris, Londen hotspot

Zo voelde het toen wij deze winkel binnenstapten. Want wauw, hoe vaak zie je nou een winkel die er nog zo uitziet? Ik moest eigenlijk al naar binnen door de man die in de etalage stond. Ik weet niet of het expres was, maar hij paste zó goed bij de hele winkel. Ik wist toen nog niet eens voor wat voor winkel we eigenlijk stonden, maar binnen werd het nog beter. Allemaal prachtige meubels van hout, mooie (ouderwetse) verpakkingen en geweldige etiketten. Ik vind dit soort winkeltjes echt heel tof!

De kasten bij D.R. Harris zijn overvol met aftershaves, scheerkits en zepen. Alles even mooi en prachtig neergezet. In mijn overenthousiasme wilde ik zo’n scheerkit voor mijn vriendje kopen, maar die bleken – *slik* – £60,50. Hallo! D.R. Harris is dus ook geen plek waar je eens goed inslaat, maar waar je echt een mooi cadeau voor iemand koopt of jezelf goed verwent. En je krijgt ook wel iets heel moois voor je geld! Mocht je trouwens denken dat je hier alleen iets moois voor je vriend, vader of broer kunt scoren: nee! D.R. Harris heeft bijvoorbeeld manicuresets, kaarsen en fijne travelsets, maar ook haarolie en cremes. Hoe fijn is dat? Ook zonder deze vrouwenproducten was D.R. Harris een must-visit geweest, niks is leuker dan dit soort oude winkeltjes!

D.R. Harris, Londen hotspot

Nog wat nadelen aan D.R. Harris dan? Oké, de prijs. Hofleverancier zijn en zulke mooie producten hebben, maakt gewoon dat deze hotspot niet al te lief is voor je portemonnee. Maar goed, als je dan toch in Londen bent… Daarnaast vind ik dat ze niet echt goed hebben nagedacht over het interieur. Toen wij daar waren móest ik het tafeltje hierboven vastleggen, want het zag er zó mooi uit. Alleen had ik geen rekening gehouden met de brandblusser en de waarschuwingsbordjes. Hoe kun je dat nou op zo’n stomme plek plaatsen?! Het verpest de hele foto! Maar verder? Verder is D.R. Harris echt een geweldige plek en een must-visit als je in Londen bent.

D.R. Harris, Londen hotspot D.R. Harris, Londen hotspot D.R. Harris, Londen Hotspot D.R. Harris, hotspot Londen D.R. Harris, Londen hotspot D.R. Harris, Londen hotspot D.R. Harris, Londen hotspot

Je waant je gelijk in de geschiedenis, vind je niet? D.R. Harris ligt tussen Buckingham Palace en Regent Street in, op St. James’s Street 29. Hier vlakbij vind je trouwens ook nog allemaal andere oude winkeltjes, zoals de winkel van Davidoff en de oudste boekhandel van Londen, Hatchard’s! Naar deze wijk moet je dus gaan als je in Londen bent. Mocht je Londen niet snel gaan bezoeken, maar wel een mooi cadeau zoekt of gewoon eventjes voor jezelf wilt rondsnuffelen: D.R. Harris heeft ook een webshop!

Kende jij het beroemde D.R. Harris al?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

25 Reacties

 1. 27 januari 2017 / 08:55

  O wauw, prachtig! Die verpakkingen alleen al, zo ontzettend leuk! Ik kende het niet eigenlijk, maar mocht ik ooit weer in Londen zijn dan sla ik deze hotspot niet meer over.
  Roos onlangs geplaatst…Hotspot Den Haag: Club VersMy Profile

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 09:19

   Ja, gaaf zijn ze hè! Echt ouderwets, ik vind dat ontzettend tof. Het is gelukkig ook nog eens dicht bij het centrum van Londen!

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 13:15

   Ja stom he! Dit is echt de charme van zo’n oude winkel.

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 13:16

   Leuk is het he!

 2. 27 januari 2017 / 12:05

  Wauwie, wat een bijzondere plek zeg! Erg leuk om daar eens rond te kijken. Heel mooi gedaan. Ik ga deze zeker onthouden voor als ik eens naar Londen ga. Fijne tip :)!
  Anna onlangs geplaatst…Thuisbeeld | Dilemma op DinsdagMy Profile

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 13:16

   Ja, het was echt een heel gave winkel! Als je de kans krijgt moet je er zeker langs gaan.

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 16:35

   Ja het is een ontzettend leuke winkel om te bezoeken!

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 17:39

   Vind ik ook!

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 17:40

   Ja dat is ontzettend leuk, en voor een keertje zou ik daar wel wat kopen!

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 17:40

   Prachtige stad is Londen, en als je dan allemaal van dit soort leuke winkels tegen komt…

 3. 27 januari 2017 / 21:48

  Toevallig dat ik hier 2 jaar geleden ook aan voorbij liep en naar binnen moest, maar voorheen had ik er nog nooit van gehoord. Liefs.x
  Joyce rdt onlangs geplaatst…#150My Profile

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 23:48

   Wat grappig dat je hetzelfde had als ik! Geweldig is het he

  • Malou
   Auteur
   27 januari 2017 / 23:49

   Ja inderdaad, echt zo’n parel die je ineens aantreft 🙂

  • Malou
   Auteur
   28 januari 2017 / 14:21

   Wat leuk, het is ook absoluut een bezoekje waard!

  • Malou
   Auteur
   28 januari 2017 / 20:31

   Dat is het ook, het is zo’n prachtige stad! D.R. Harris is echt typerend voor Londen.