Dagje Leiden | Prachtige panden in mijn studentenstad

Dagje Leiden | Prachtige panden in mijn studentenstad

Vorige week donderdag gingen mijn vriendje en ik een dagje naar Leiden. We gaan wel vaker samen naar een stad, maar deze stad kwam niet zomaar uit de lucht vallen: Leiden is namelijk de stad waar ik me heb ingeschreven voor geneeskunde! En ik was eigenlijk nog nooit echt in Leiden geweest, dus ik was erg benieuwd waar ik (als ik word toegelaten) de komende zes jaar zal studeren. Ondanks dat het weer behoorlijk grauw was, ben ik wel een beetje verliefd geworden op Leiden: al die prachtige gebouwen! Als beginnend fashionblogger zag ik allemaal mooie achtergronden. We struinden lekker door Leiden, bezochten de Hortus Botanicus en lunchten met heerlijke pasta. Kijk je mee naar mijn dagje Leiden?

Ons eerste uurtje Leiden

Breestraat, Leiden

De gemeente Leiden doet een ding fout, en dat is dat het entree naar de stad vanaf het station echt ontzettend lelijk is. Gelukkig wordt het bij de eerste gracht al mooi en vind je in de Breestraat een aantal prachtige gebouwen. Mijn vriendje was van plan om goed te profiteren van de sale en deed dat dan ook gelijk, hij scoorde twee mooie truien voor €40,00. Gelukkig valt het hem zelf ook op dat hij als we samen zijn veel meer shopt dan ik. Nadat we ook nog in een andere winkel waren geweest, sloegen we af naar een grachtje met een mooie brug eroverheen. Sowieso is Leiden daar goed in, mooie bruggen! Schattige groene bruggetjes, bruggen met dit soort overkappingen (of hoe noem je dat), kleine houten bruggetjes. En ook de sleutels, het stadswapen van Leiden, spot je overal!

Breestraat, Leiden Breestraat, Leiden Grachtje, Leiden

Struinen door de Leidse straatjes & de Pieterskerk

Nadat we koffie hadden gedronken, wilde mijn vriendje me de Pieterskerk laten zien. En op weg naar deze kerk kwamen we toch door mooie straatjes! Op elk hoekje zit weer een prachtig pand – geweldige achtergronden voor foto’s – en sowieso zien de straten er heel gezellig uit. Je hebt totaal niet het idee dat je door een stad loopt! Onderweg kwamen we langs mooie hofjes en ineens was daar de Pieterskerk. Een indrukwekkende kerk met een verwilderde tuin eromheen, ontzettend gaaf! Wat onderweg trouwens opviel is dat bijna alle gebouwen van de universiteit zijn. Ook een gebouw naast de Pieterskerk, waarvan we denken dat het een rechtbank was door Vrouwe Justitia op het dak, is van de Universiteit Leiden. Hebben ze wel goed gedaan hoor, al die prachtige panden lekker je toeëigenen!

Pieterskerk, Leiden

Nadat we naar de Pieterskerk waren geweest kwamen we weer door dezelfde soort, leuke straatjes en vonden we zelfs het huis waar Jan Steen heeft gewoond. Ook liepen we door de steegjes vlak bij de winkelstraten, waar je volgens mij moet zijn voor de hotspots. Ik spotte in elk geval allemaal leuke restaurantjes en concept stores. De volgende keer als ik in Leiden ben – met een vriendin of mijn moeder of zo, in elk geval niet met mijn vriendje – ga ik ze voor jullie bezoeken!

Leiden Leiden Leiden Leiden Leiden

Hortus Botanicus & lunchen met pasta

We liepen over een soort Amsterdamse gracht, terug van de Sterrewacht, toen we langs de Hortus Botanicus kwamen. Ik had al gezegd dat ik hier graag heen wilde, dus natuurlijk gingen we naar binnen! We hebben niet ontzettend lang in de Hortus rondgelopen, maar spotten wel  een aantal neon cacti (hoe dan?!) en een grote loopbrug in de lucht met allemaal vleesetende planten. Ja, leuk hoor die planten, maar iets minder leuk als je geen al te grote fan bent van hoogtes. Met een spiraaltrap van zo’n rooster (tweede beproeving) konden we weer naar beneden, waar we nog even buiten rondkeken en een meerkoet spotten (in z’n eentje, arme meerkoet).

VIP, Leiden

Mijn vriendje had zin in pizza en ik ben altijd te porren voor Italiaans, dus we gingen op zoek naar een pizzeria. Uiteindelijk kwamen we uit bij een leuke pizzeria aan het begin van de stad, Very Italian Pizza. Ik at hier een pasta met zeevruchten en tomatensaus en mijn vriendje een pizza Diavola die echt méga heet was. Het was wel een erg leuk plekje, dus waarschijnlijk komt VIP nog langs op Blonde Blossom!

Hortus Botanicus, Leiden Hortus Botanicus Leiden Hortus Botanicus, Leiden Hortus Botanicus, Leiden

Nog even over geneeskunde…

Aangezien het nu 15 januari is geweest, vertel ik jullie graag dat ik me heb ingeschreven in Leiden! Het was best ingewikkeld om de keuze te maken, maar uiteindelijk voelde het het beste om voor Leiden te kiezen. Ondanks dat ik mezelf enorm heb voorgehouden dat Rotterdam het ideaal was, voelde dat op de een of andere manier toch niet goed. En aangezien de selectie in Rotterdam mij ook benadeelde, was de keuze toen echt gemaakt. De selectie in Leiden lijkt me wel haalbaar – of in elk geval, haalbaarder. Ik moet eerst een toets afleggen, de BMAT, die ook aan Oxford en Cambrige wordt gebruikt. Ik heb een cursus gedaan om me daar optimaal voor klaar te stomen en ben nu hard aan het oefenen. Als ik door die eerste ronde heen kom, moet ik een aantal interviews doen. En hopelijk ben ik dan volgend jaar geneeskundestudente in Leiden! Als jullie het leuk zouden vinden om meer te lezen over mijn keuze voor Leiden en over de selectie, of überhaupt mijn liefde voor geneeskunde, laat het dan even weten!

Leiden Leiden Leiden Leiden

Ja, in mijn ogen is Leiden goedgekeurd. Ik kan niet wachten om door die mooie straatjes te lopen en leuke hotspots en outfitposts te maken daar! Al klinkt dat ook nog wel ontzettend onwerkelijk. De volgende keer wil ik graag meer zien van de gezellige stad Leiden en alle mooie winkeltjes bezoeken. Volgend jaar ga ik het hopelijk allemaal meemaken!

Wat vind jij van Leiden en mijn keuze voor Leiden als studentenstad?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

40 Reacties

 1. 17 januari 2017 / 08:16

  Super gaaf dat je geneeskunde wilt gaan studeren!
  Ik vind het heel leuk om er meer over te lezen op je blog!

  Liefs, Nathalie

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:07

   Ah lief Nathalie! Dan gaat dat binnenkort zeker gebeuren 🙂

 2. 17 januari 2017 / 08:30

  Wat fijn dat je zo’n leuke dag hebt gehad! Zelf studeer ik nu al bijna drie naar in leiden. Had van tevoren precies hetzelfde idee als jij, maar omdat ik er nooit ben gaan wonen ben ik eigenlijk zelden in het centrum. Als je uit de trein komt moet je voor mijn gebouw (en ook voor de jouwe straks) compleet de andere kant op dan het centrum. Wel jammer, ik had veel liever in zo’n mooi oud gebouw gezeten!
  Ben je van plan op kamers te gaan?

  Xx

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:08

   Ja ik weet het, het ziekenhuis zit totaal niet in het centrum helaas! Maar ik ga er denk ik wel wonen, daar komt snel een artikel over online!

 3. 17 januari 2017 / 08:50

  Wat een prachtige stad! Ik ben nog nooit in Leiden geweest, maar het staat al een tijdje op mijn lijstje om eens te bezoeken. Hebben ze veel leuke plekjes waar je kunt eten en ketens waar je kunt winkelen?
  Roos onlangs geplaatst…Hotspot Delft: Koffiebar KekMy Profile

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:08

   Best wel, dat viel me erg mee! Ik hoor het al, er moet echt een artikel komen over mijn keuze, haha!

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:09

   Hortus Botanicus haha! Is ook absoluut heel leuk, ik kan niet wachten tot ik er studeer.

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:09

   Ohhhh gezellig, dat gaan we doen!

 4. 17 januari 2017 / 10:36

  Jaaa, Leiden! *staart enthousiast naar haar scherm* Mijn broer studeert er, dus ik ben er ook weleens geweest. Ik vind het een prachtige stad én het is volgens mij heel leuk om daar te studeren. Wat tof dat je geneeskunde wil gaan doen, zeg. Ik ben best wel benieuwd naar je keuzeverhaal enzo! Ik hoop voor je dat je door de selectie heen komt, zodat je volgend jaar lekker kan gaan studeren. Good luck, you go girl! <3
  Klaske onlangs geplaatst…Op kamers: mijn tips & tricksMy Profile

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 11:10

   Dankjewel voor je reactie, lieve Klaske! Het keuzeverhaal komt zeker online, ik hoop ook enorm dat ik door de selectie kom, haha!

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 12:13

   Ik wil ook snel weer terug, ben heel benieuwd hoe Leiden is als het goed weer is.

 5. 17 januari 2017 / 11:54

  Goede keuze om je in te schrijven voor Geneeskunde in Leiden! Ik ken wel iemand die die studie ook doet in Leiden en die is er erg tevreden over. 🙂 Ik woon vlakbij Leiden en herken al je foto’s haha! Het is echt een hele leuke stad met super veel mooie plekken. Bij de VIP daar kom ik ook regelmatig. Echt een goede en goedkope tent is dat! Mijn favoriete pizzeria. 😀
  Succes met die cursus en ik hoop echt dat je wordt ingeloot!!
  Sandra onlangs geplaatst…Droomreis wordt werkelijkheid! Wij gaan naar…..My Profile

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 12:14

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik weet inderdaad waar jij woont ongeveer, daar woont de vader van mijn vriend ook! Ook heel fijn om te horen dat jij zo positief bent over Leiden.

 6. 17 januari 2017 / 12:16

  Mooie foto’s en al die oude panden zijn zoooo mooi! Ik ben nog nooit in Leiden geweest maar het ziet er gezellig uit.

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 21:06

   Ja prachtig he! Ik was echt positief verrast 🙂

 7. 17 januari 2017 / 13:16

  Het ziet er echt uit als een mooie stad. De gebouwen spreken mij dan ook erg aan. Leiden ben ik zelf nog nooit geweest, maar lijkt mij zeker eens leuk om te bezoeken.
  gea onlangs geplaatst…De voordelen van suiker vrij etenMy Profile

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 21:07

   Dat moet je ook zeker een keer doen, de gebouwen zijn inderdaad geweldig!

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 21:07

   Ik hoop het Dineke!x

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 21:08

   Ja het is echt een ontzettend fijne en leuke stad vind ik, snel op je lijstje zetten inderdaad!

 8. 17 januari 2017 / 22:44

  Mooie foto’s en wat ziet het er mooi uit daar. Ik ben nog nooit in Leiden geweest. Shame on me!

  • Malou
   Auteur
   17 januari 2017 / 23:13

   Oh, snel gaan Nesrin! En dankjewel voor je lieve complimentje 🙂

  • Malou
   Auteur
   18 januari 2017 / 11:04

   Ja moet je zeker doen, het is echt een mooie en leuke stad!

 9. 18 januari 2017 / 09:31

  Jaa Leiden is echt prachtig en heel leuk als studentenstad! Veel vriendinnetjes van mij studeren er hihi :-). Maar jeetje, geneeskunde… pittig zeg! Ik ga hard voor je duimen dat je door de selectierondes komt en dat ook jij volgend jaar van Leiden mag gaan genieten! Succes meis X!
  Lisa onlangs geplaatst…Mijn travel bucketlist 1.0 !My Profile

  • Malou
   Auteur
   18 januari 2017 / 11:05

   O fijn om te horen dat het zo leuk is! En met iedereen die duimt moet het goed komen, dankjewel Lisa! X

 10. 18 januari 2017 / 10:16

  Wat ziet Leiden er onwijs mooi uit zeg! Dat had ik niet gedacht. Ik ben er ook nog nooit geweest eigenlijk haha

  • Malou
   Auteur
   18 januari 2017 / 11:05

   Ohhh snel gaan haha, het is echt leuk!

 11. 18 januari 2017 / 19:12

  Wauwie, ben er echt al veel te lang niet meer geweest. Wat een mooie, fotogenieke stad is ’t toch!

  • Malou
   Auteur
   18 januari 2017 / 22:50

   Ja dat vind ik dus ook! Ik was echt positief verrast.

 12. Rosemarijn
  18 januari 2017 / 19:37

  Wat leuk! Ik woon (studeer) nu al drie jaar in Leiden en ik ben echt verliefd geworden op de stad. Super leuk om zo’n enthousiaste blogpost te lezen, je hebt het helemaal bij het rechte eind. Lijkt me leuk om meer over je keuze te lezen en hopelijk volgen er nog meer blogposts over m’n stadje. Heel veel succes met je voorbereidingen en examen, komt vast goed! Liefs

  • Malou
   Auteur
   18 januari 2017 / 22:51

   Dankjewel Rosemarijn en heel fijn om te horen dat ik het bij het rechte eind heb. Als ik word ingeloot, komen er zeker meer posts. Over de keuze komt ook snel wat online!

  • Malou
   Auteur
   20 januari 2017 / 16:41

   O dan zijn dat volgens mij prachtige steden! Ik wil sowieso al heel lang naar Gent.

 13. 26 januari 2017 / 14:41

  Ahhh, die cactussen in de hortus! Leuk!
  Prachtig inderdaad, die gebouwen. Het lijkt me leuk om Leiden wat beter te leren kennen, het is mooi zo te zien.
  Ik ben eens naar de Hortus geweest en toen een koffie gedronken in een heel leuk cafeetje, waar je ook kaartjes kan versturen. Het was superwarm toen en ik zat er aan het water, super lekker was dat.
  Liefs!
  Sanne onlangs geplaatst…De lekkerste vegan wraps die je ooit zal etenMy Profile

  • Malou
   Auteur
   26 januari 2017 / 16:45

   Ja het is echt mooi, ik ben wel erg benieuwd nog naar de winkels en restaurants enzo! O dat klinkt geweldig, mocht ik echt in Leiden gaan studeren ga ik daarnaar op zoek! X