7 Reads | Het mooiste boek ooit gelezen & het DWDD boekenpanel

7 Reads | Het mooiste boek ooit gelezen & het DWDD boekenpanel

Het is geen geheim dat ik gek ben op boeken. Tegelijk is het geen geheim dat lang niet iedereen van mijn lezers net zo gek op boeken is als ik. Toch vind ik het ontzettend leuk om pareltjes die ik ontdek met jullie te delen en daarom heb ik een nieuwe serie bedacht. Na elke zeven boeken die ik heb gelezen deel ik een enorme review met jullie. Zo kun jij lekker kiezen over welk boek je mijn mening wilt lezen en ontdek je hopelijk wat nieuwe leuke boeken voor je to-read-list. Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze nieuwe serie vinden! En o ja, lees alsjeblieft, alsjeblieft, het stukje over ‘Als adem lucht wordt’. Want dat vond ik het mooiste boek ooit.

Etta and Otto and Russell and James – Emma Hooper

boek review, mega, ettta and otto and russell and james

In de New In van oktober vertelde ik dat ik een hele stapel boeken had gekregen van mijn werk. Een van deze boeken was ‘Etta and Otto and Russell and James’ van Emma Hooper. Ik viel enorm voor het omslag en voor de verhaalbeschrijving, maar eerlijk gezegd viel het boek me een beetje tegen. Ik heb er echt eindeloos over gedaan – wat bij mij als boekenwurm geen goed teken is – en was een beetje opgelucht toen ik het uit had. Een van de dingen die ik heel storend vond, was dat er amper wordt gedaan aan interpunctie. Als iemand iets zegt, staan er geen aanhalingstekens. De hoofdpersoon van het boek leidt aan alzheimer en je gaat mee in haar hoofd, wat het geheel nóg verwarrender maakt. Wat waarschijnlijk wel meehelpt is dat Engels niet mijn moedertaal is, waardoor het voor mij extra onduidelijk is.

‘Etta and Otto and Russell and James’ gaat over de drieëntachtigjarige Etta die met haar man Otto ergens op het platteland van Canada woont. Als Otto op een dag wakker wordt is Etta weg. Ze is naar de zee gaan lopen, want die heeft ze nog nooit gezien. Otto legt zich hier bij neer, maar hun buurman Russell, die altijd verliefd is gebleven op Etta, gaat haar achterna om haar te zoeken. Ondertussen vindt Etta een vriend in een coyote, James, en wordt ze een nationale beroemdheid door haar bijzondere verhaal.

De Engelstalige versie van het boek die ik las kost €14,99, er is ook een Nederlandstalige paperback voor €12,50.

♥♥

Als adem lucht wordt – Paul Kalanithi

boek review, mega, als adem lucht wordt

Als het rustig is in de winkel ga ik soms lezen, en op een donderdagmiddag zag ik in de kast met leesexemplaren dit boek staan. Op de achterkant stond ‘geneeskunde’ (mijn droomstudie) en ‘neurochirurgie’ (mijn droomdiscipline), dus ik trok dit boek meteen uit de kast. Ik denk dat dit het mooiste en bijzonderste boek is dat ik ooit heb gelezen. Het is een prachtig verhaal – of eigenlijk memoires -, op een prachtige manier geschreven en heeft voor mij precies de goede lengte. Het is een boek dat ik aan iedereen zou aanraden, ook als je niks hebt met geneeskunde.

‘Als adem lucht wordt’ zijn de memoires van Paul Kalanithi. Hij doet de specialisatie tot neurochirurg, maar vlak voor zijn afstuderen, op zijn vijfendertigste, hoort hij dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Eigenlijk wist hij al dat hij kanker had, want welke man van vijfendertig heeft nou zulke symptomen als hij had? De eerste helft van het boek, ‘Ik begin volmaakt gezond…’, beschrijft zijn jeugd en opleiding. Ik vond dit deel enorm interessant, omdat hij echt van alles beschrijft over de geneeskundestudie en het vak. Het tweede deel, ‘…en hoop door te gaan tot mijn dood.’ gaat over het ziekteproces van Paul en over hoe hij en zijn vrouw Lucy toch nog een dochtertje kregen, Cady. Zoals je misschien al begrijpt, heeft Paul het boek niet af kunnen schrijven en werd hij op een gegeven moment te ziek. Zijn vrouw Lucy heeft een heel lange (en enorm ontroerende) epiloog aan het boek toegevoegd.

Als adem lucht wordt‘ kost €19,99. In het Engels kost hij ook €19.99. En echt, lees dit boek!

♥♥♥♥♥

De Nix – Nathan Hill

boek review, mega, de nix

‘De Nix’ is een debuut en je merkt dat debutanten vaak ellenlange boeken schrijven. Waarschijnlijk willen ze zich bewijzen, maar ik word niet altijd blij van een boek van 700 bladzijden. Over ‘De Nix’ hoorde ik altijd geweldige verhalen, onder andere van mijn collega die in het DWDD Boekenpanel zit, dus ik besloot het boek toch maar te gaan lezen. Ik heb er geen spijt van gekregen! Het is een ontzettend humoristisch boek, zit goed in elkaar en deed me sterk denken aan Zuiverheid.

‘De Nix’ gaat over Samuel, een literatuurprofessor op een kleine universiteit en schrijver met een writers block. Zijn moeder heeft hem en zijn vader verlaten toen hij elf was en Samuel is er nooit achtergekomen waarom. Op een dag gooit een vrouw stenen naar gouverneur en presidentskandidaat Sheldon Packer (die overigens sterk doet denken aan Donald Trump) en het hele land is in rep en roer. Deze ‘Packer Attacker’ blijkt Samuels moeder, Faye, te zijn. Ondertussen begint de uitgever van Samuel te dreigen met een rechtszaak, omdat er na tien jaar toch echt een keer een boek moet verschijnen. Samuel besluit op zoek te gaan naar zijn moeder om haar verhaal te publiceren.

‘De Nix’ is er alleen in paperback en kost €24,99. In het Engels kost het boek €13,99. In september werd het boek gepitcht bij het DWDD Boekenpanel.

♥♥♥♥

Dear Amy – Helen Callaghan

Dear Amy, boek review, 7

‘Dear Amy’ werd me aangeraden door de vertegenwoordiger van Penguin en het was mijn eerste literaire thriller. Ik las het tijdens mijn tripje naar Engeland en ondanks dat het soms behoorlijk eng was, vond ik het een geweldig boek. Het verhaal sprak me sowieso erg aan, ook al lijkt het een variatie op een klassiek ontvoeringsverhaal, maar midden in het verhaal is er ook nog eens een enorme wending waarvan je je helemaal rot schrikt. Bovendien is het wel een lekkere instapthriller, aangezien je er maar een kléin beetje niet van kunt slapen.

Margot Lewis runt een brievenrubriek, Dear Amy, bij de plaatselijke krant. Op een dag krijgt ze een brief van Bethan Avery, een meisje dat zo’n twintig jaar geleden is verdwenen en dood werd gewaand. Margot denkt dat er een nare grap is uitgehaald, maar Bethan stuurt steeds meer brieven en in die brieven staan details die alleen zij kan weten. Als dan ook nog wordt aangetoond dat het handschrift in de brieven hetzelfde is als in het dagboek van Bethan Avery, wordt het duidelijk dat er iets niet helemaal klopt. Intussen verdwijnt er ook nog een meisje van de school waar Margot werkt en gaat ze zelf op onderzoek uit.

‘Dear Amy’ kost in het Engels €10,49 en in het Nederlands €19,99. Beide boeken zijn er alleen in paperback.

♥♥♥♥

De meisjes – Emma Cline

De meisjes, Emma Cline, boeken

‘De meisjes’ is al heel lang een enorme hit, dus hij stond al een tijdje hoog op mijn boekenwishlist. Helaas ben ik niet erg enthousiast over het boek. Op zich is het verhaal wel bijzonder en is het heel intrigerend om te zien hoe een onzeker meisje zo voor de gek gehouden kan worden, maar het taalgebruik is zó enorm literair. Op zich vind ik literair taalgebruik helemaal niet verkeerd en houd ik er zelfs wel van, maar dit boek wordt verteld vanuit een meisje van veertien. Welk meisje van veertien zegt nou ‘hij keek me aan alsof ik zijn oude moedertje was’?! En dan elke zin zo’n vergelijking. Niks kon gewoon geconstateerd worden, alles moest ergens mee vergeleken worden (en het liefst op een heel literaire manier). Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik dat niet geweldig vond. Heel jammer, want het verhaal is namelijk erg goed!

Evie is een onzeker meisje van veertien en sinds de scheiding van haar ouders vindt ze haar leven erg saai. Aan het begin van de zomer ziet ze een groep meisjes in het park en al vanaf het eerste moment is ze gefascineerd door de donkerharige leidster van de groep, Suzanne. Suzanne neemt haar mee naar een commune, waar zij met nog een heleboel meisjes en hun goeroe, Russell, woont. Russell geeft iedereen het gevoel erg speciaal te zijn, maar manipuleert eigenlijk om te doen wat hij gedaan wilt krijgen. Iedereen gebruikt de hele tijd drugs en Russell heeft seks met alle meisjes. Ze raken allemaal zo in de ban van Russell, dat de meisjes uiteindelijk hun vrijheid opofferen voor hem.

‘De meisjes’ kost in paperback €19,99. De Engelstalige paperback kost €12,62.

♥♥♥

Lieve – Ronald Giphart

Lieve, Ronald Giphart, boek review, boeken

‘Lieve’ heb ik behoorlijk recent uitgelezen en ik ben tot de conclusie gekomen dat Ronald Giphart niet echt mijn schrijver is. Op zich is ‘Lieve’ een leuk boek, maar je moet het eigenlijk wel gewoon in een keer uitlezen. Er zit geen diepgang in en het gaat alleen maar over seks en feesten. Soms vind ik het best leuk om zo’n soort boek te lezen, maar dan moet ik het zo snel mogelijk uitlezen, want de volgende dag heb ik er dan geen zin meer in. ‘Lieve’ is dus zeker wel een leuk boek voor een avondje thuis, alleen moet je er niet vanuit gaan dat je een boek vol diepgang krijgt.

Noah en Lieve zijn het ultieme showbizz-koppel – hij een succesvolle regisseur en zij een actrice. Ondanks dat hij niet altijd trouw aan haar is, is Lieve de liefde van Noah’s leven. Dan overlijdt zij bij een auto-ongeluk. Als eerbetoon aan haar besluit Noah een film over haar leven te maken, met Liv Minnema en Bison van Beerschot in de hoofdrol. Bison wordt ongelofelijk verliefd op Liv tijdens de opnames en Noah ontdekt dingen over Lieve die hij nog niet wist.

‘Lieve’ kost €19,99.

♥♥♥

84 Charing Cross Road – Helene Hanff

84 Charing Cross Road, boeken, boek review

’84 Charing Cross Road’ is een boekje waar ik al heel vaak naar had gekeken in onze kast met leesexemplaren. De omslag is gewoon zo leuk! Het boek, dat overigens bestaat uit originele brieven, bleek net zo leuk te zijn. Een klein, schattig boekje dat je binnen anderhalf uur uit leest, maar waar je ontzettend blij van wordt. Echt een aanrader voor een rustig avondje!

In de jaren ’50 leest Helene Hanff uit New York dat de Londense boekhandel Marks & Co boeken verkoopt die niet meer gedrukt worden. Alle boeken die zij wil hebben zijn niet in New York te verkrijgen, dus ze stuurt een brief. Dit is het begin van een jarenlang briefcontact tussen Helene en de medewerkers van Marks & Co. Deze brieven gaan niet alleen over boeken, maar ook over de levens van Helene en van degene met wie ze contact heeft en zijn familie. Helene heeft ontzettend veel humor, dus het is heerlijk om te lezen!

Het boekje kost €10,00.

♥♥♥♥

Wat vinden jullie?

En, hebben jullie toffe nieuwe boeken ontdekt? Ik ben sowieso ook erg benieuwd wat jullie van deze manier van boek reviews maken vinden! Zelf vind ik het ideaal: ik kan lekker schrijven over boeken en proberen jullie nieuwe inspiratie te geven, en de mensen die niet van boeken houden worden hier niet te vaak mee lastig gevallen op mijn blog. Hopelijk zijn jullie net zo tevreden als ik! Ik heb bij elk boek trouwens de linkjes van bol.com toegevoegd, maar eigenlijk is het veel leuker als je de boeken koopt in de boekhandel. Zo help je ze te bestaan en heb je geen verzendkosten (even onbeschaamde promotie voor mijn baantje, sorry)!

Wat is het laatste boek dat jij hebt gelezen?

Malou x

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

16 Reacties

 1. 29 januari 2017 / 09:49

  Leuk om zo jouw passie met boeken te zien Malou! Ik merk wel dat ik van heel andere boeken houdt hahah. Maar ik ben meer van de chicklits en zelfhulp boeken. Toch klinkt ’84 Charing Cross Road wel gaaf! Ik heb niks met Ronald Giphart trouwens haha. Vind zijn boeken altijd zo vreemd.

  • Malou
   Auteur
   29 januari 2017 / 10:09

   O ja, dat zijn ook heel leuke boeken! Chicklits lees ik vaak in de vakantie, verder eigenlijk te weinig. Ja ik vind dat dus ook, het lijkt wel alsof hij alleen maar aan seks denkt. 84 Charing Cross Road is ook echt een heel leuk boekje!

 2. Helen
  29 januari 2017 / 10:19

  Ik vind het zo wijs dat je dit hebt gedaan, van 2 boeken denk ik toch dat ik ze ga kopen :p
  Van mij mag je dit nog meer doen en ben nu al benieuwd naar de volgende reviews
  ?

  • Malou
   Auteur
   29 januari 2017 / 10:27

   O wat ontzettend leuk, ik ben benieuwd welke twee! Dankjewel Helen, heel erg fijn om te horen.

 3. 29 januari 2017 / 10:34

  Wat heerlijk zo’n artikel! Ik ben dol op lezen en kan het aantal boeken op mijn kamer niet eens meer tellen. Ik ben ontzettend benieuwd naar Dear Amy. Op dit moment ben ik ‘Ik reis alleen’ aan het lezen van Samuel Bjork aan het lezen. Als je van een goede (Scandinavische) thriller houdt dan is dat écht een aanrader!
  Roos onlangs geplaatst…Hotspot Den Haag: Club VersMy Profile

  • Malou
   Auteur
   29 januari 2017 / 11:16

   O wat ontzettend leuk, die heeft mijn vader net gekregen! Ga ik dus van hem stelen :). Dear Amy is ook echt een geweldig boek! Leuk om te horen dat jij dit zo’n leuk artikel vindt.

 4. 29 januari 2017 / 13:55

  Ik ben zelf niet echt een boekenwurm maar de omslag van 84 Charing Cross Road spreekt me heel erg aan!

  • Malou
   Auteur
   29 januari 2017 / 17:52

   Ja mooi is die he!

 5. Mariska
  29 januari 2017 / 21:15

  Leuk om jouw passie te lezen! En grappig, ik word ook echt verleid door een mooie omslag. Dat hebben Engelstalige boeken meer dan nederlandse trouwens heb ik het idee.

  Ik heb de laatste tijd niet veel bijzonders gelezen, maar ben jaren geleden op reis verliefd geworden op het boek Shantaram. Het speelt zich grotendeels af in India, een geweldig avontuur… Wel een heeel dik boek!

  • Malou
   Auteur
   29 januari 2017 / 21:20

   Hee Mariska, wat leuk! Engelse boeken hebben dat inderdaad meer denk ik. Shantaram ken ik niet, ik ga het morgen gelijk opzoeken in de winkel!

  • Malou
   Auteur
   30 januari 2017 / 11:40

   Wat leuk zeg, dat is ook zo’n geweldig boek!

  • Malou
   Auteur
   30 januari 2017 / 13:36

   Ja een prachtig boek! Als je van thrillers houdt moet je Dear Amy lezen! Die ken ik niet, ik ga het snel opzoeken 🙂

 6. 1 februari 2017 / 14:52

  Wat een leuk en uitgebreid artikel, ik kende de boeken allemaal nog niet. Ik baal altijd een beetje van mezelf dat ik nooit de rust heb om te lezen, behalve op vakantie. Ik hou namelijk ook heel erg van lezen, maar echt rustig op de bank ploffen met een boek.. Ben veel te snel afgeleid. Terwijl ik wel weer honderden blogs, nieuwssites en andere gekke weetjes-sites per week lees haha.
  Marlous onlangs geplaatst…Boek review: Eet als een expertMy Profile

  • Malou
   Auteur
   1 februari 2017 / 18:17

   Wat jammer, er zitten echt heel mooie boeken tussen! Ik snap wel wat je bedoelt hoor, ik heb over sommige van deze boeken ook echt eeuwen gedaan. Er zijn vaak zoveel andere dingen te doen! ’s Avonds lees ik vaak, lekker ontspannend voor het slapen.