5 tips om hardlopen leuker te maken

5 tips om hardlopen leuker te maken

Hardlopen. Ugh. Dat was altijd mijn eerste gedachte als we op de een of andere manier gingen rennen bij gym. Maar mijn ouders hardlopen allebei en mijn zusje is een fanatiek hockeyster, dus ik stak er toch een beetje schril bij af met mijn conditie van een nijlpaard. Daarom besloot ik toch maar te gaan hardlopen en in het begin viel dat nogal tegen. Na het hardlopen moest ik eerst een uur bijkomen en de volgende dag kon ik amper uit mijn bed komen doordat het voelde alsof mijn benen zouden afsterven. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd wat voor dingen je kan veranderen zodat hardlopen wél (soort van) comfortabel wordt en deze dingen wil ik graag met jullie delen. Hopelijk kunnen jullie dan nog wel lopen!

1. Muziek is (soms) dodelijk

Ja, ik vond het eerst ook heel leuk om How Deep Is Your Love te luisteren tijdens het hardlopen, maar heb je enig idee hoe moeilijk het is om op je eigen tempo te lopen als je muziek luistert? Veel mensen luisteren tijdens het hardlopen up-tempo muziek omdat dat zo lekker motiverend werkt, maar het werkt zo motiverend dat je ineens 13 kilometer per uur rent terwijl je misschien beter 8 kilometer per uur kunt rennen. Het is slimmer geen muziek te luisteren (heb je ook geen irritant gefriemel met die oortjes) of Spotify Running te gebruiken. Of maak een playlist met nummers die goed bij je loopsnelheid passen.

2. Less is more

Natuurlijk ziet het er heel erg profi uit als je als een antilope over de weg zoeft, maar het is niet meer zo sexy als na vijf minuten je tong over de vloer sleept. Bovendien verbrand je met langzamer lopen meer calorieën en je houdt het langer vol. Je kunt dus beter proberen iets langer langzaam te lopen, dan vijf minuten als Usain Bolt je rondje te rennen.

3. Neem pauzes, maar stop niet te snel

Hardlopen zou leuk moeten zijn, geen complete martelgang. Als je echt moe bent en je wilt even lopen, stop dan ook gewoon even en wandel op een normaal tempo verder. Als je hartslag iets is gedaald maar nog niet op haar normale niveau is, ga dan weer verder met het rennen. Tegelijkertijd moet je niet te snel stoppen! Ik dacht altijd dat ik, als ik na honderd meter een versnelde adem had, buiten adem was en moest stoppen. Beetje onzin. Natuurlijk ga je niet doorademen alsof je op de bank ligt tijdens het hardlopen, en een versnelde adem en versnelde hartslag betekenen dat je conditie beter wordt! Deze tips klinken nogal tegenstrijdig, maar het is niet zo moeilijk. Als je adem versnelt, maakt niks uit, maar als je echt moe bent, mag je gerust even lopen.

dagboek1

4. Het warm maken van je spieren

Als je eerst op de bank ligt, dan ineens een rondje gaat rennen en dan weer op de bank gaat liggen, is dat heel slecht voor je spieren. Ik rek voor het lopen kort mijn spieren op en ga dan eerst honderd meter wandelen. Tegen die tijd zijn je spieren warm geworden en kun je rustig gaan rennen. Na het rennen loop ik weer een meter of honderd en als ik dan thuis kom, ga ik eerst even ontspannen en niet meteen stretchen! Je spieren zijn op dat moment namelijk nog hard en aangespannen en als je dan gaat stretchen, trek je ze alleen maar kapot. Je kunt beter eerst even een glaasje water drinken, wat eten, rustig gaan zitten en dan na een kwartiertje of zo even oprekken.

Mijn stretchoefeningen
1. Trek je enkel naar je bil zodat je je bovenbeenspier aan de voorkant voelt rekken.
2. Trek je knie naar je borst zodat je je bovenbeen- en bilspier aan de achterkant voelt rekken.
3. Plaats je ene been naar voren en buig de knie van je voorste been. Zorg dat de hak van je achterste been op de grond staat en je je kuitspier voelt rekken.
4. Plaats je ene voet voor de andere met de hak tegen de tenen aan en buig door je knieën zodat je je spier vlak boven je achillespees voelt rekken.
5. Leg je voet geflext op een tafel, stoel of andere verhoging. Pak je tenen dan vast met je hand.
6. Ga rechtop staan met je voeten onder je knieën. Leg je kin op je borst en rol dan langzaam af, zo dicht mogelijk met je handen bij de vloer. Dit voelt echt niet leuk (sorry voor de demotivatie).

5. Goede ondergrond

Als het kan, kun je het allerbeste lopen op een zachte ondergrond. Elke keer als je voet neerkomt op de ondergrond, is dit een klap voor het kniegewricht. Hoe zachter de ondergrond, hoe zachter deze klap en hoe minder het gewricht dus slijt. Een zandweg is veel beter dan een asfaltweg en vaak loop je dan ook nog eens lekker tussen de bomen.

Voor meer tips, lees eens dit artikel van Ses Lunettes, overig een van mijn favoriete blogs!

Wie van jullie doet ook aan hardlopen? En heb je iets aan deze tips?

Liefs!

Volg:
Deel mijn artikel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Plaats een reactie

 1. 19 september 2016 / 09:07

  Bedankt voor de tips! misschien ga ik het weer proberen

 2. 19 september 2016 / 10:28

  Haha wat leuk geschreven! Ik denk dat ik veel van deze tips zelf ook nog wel kan gebruiken, jij veel succes met je trainingen!

 3. 19 september 2016 / 15:24

  Ik vind hardlopen verschrikkelijk maar ik ga je tips eens uitproberen. Misschien heb ik dan wat meer motivatie!!

  • 19 september 2016 / 15:59

   Hahaha, vaak denk ik ’s ochtends ook “neuhhhh”. Je moet jezelf in elk geval niet dwingen! Gewoon rustig aan doen en misschien ga je het waarderen 🙂 x

 4. 19 september 2016 / 15:40

  Hele fijne tips! Ik denk dat het luisteren van ‘snelle’ muziek er vooral voor zorgde dat ik bekaf thuiskwam, haha!

 5. 19 september 2016 / 17:41

  Heel goeie tips! dat stretchen vergeet ik meestal te doen, niet heel verstandig.
  Lief dat je mijn artikeltje nog hebt genoemd! thaanks <3

 6. 19 september 2016 / 18:40

  Hele handige tips! Veel dingen heb ik nog nooit gehoord :O Binnenkort wil ik ook beginnen met hardlopen. Ik fiets elke dag heel veel maar mijn conditie is nog steeds slecht. Ik ga binnenkort naar basicfit om daar een beetje te rennen. Als ik het even niet volhoud kan ik tenminste nog een paar andere dingen doen 😉

  • 19 september 2016 / 19:17

   Je moet gewoon eerst elke keer een minuut rennen, minuut lopen. En dan het rennen verlengen en het lopen verkorten! Je zult merken dat je conditie snel vooruitgaat 🙂

  • 19 september 2016 / 19:39

   Heel leuk om te horen, ik hoop dat je vaker komt kijken op Blonde Blossom! X

 7. 19 september 2016 / 19:31

  Heel goede tips, bedankt! De laatste tijd loop ik ook zonder muziek, gewoon om het feit dat ik altijd hoofdpijn krijg van het sporten.

  • 19 september 2016 / 19:40

   Goed zo! Ook goed dat je dan je ademhaling kan horen. Ik hoop dat je je nu beter voelt! X

 8. 20 september 2016 / 09:42

  Zelf doe ik niet aan hardlopen, wil het misschien wel gaan doen. Het is wel heel toevallig, want gisteren moeten we 12 minuten rennen voor gym op school en nu schrijf jij erover 🙂

  • 20 september 2016 / 10:07

   Wauw, ik zou het wel eens ptoveren! En misschien kun je met mijn tips dan nóg beter rennen ??

 9. janinem876
  20 september 2016 / 16:34

  wat een leuke tips! ik moet ook beginnen met sporten maar om die stap te maken, is het best moeilijk! haha.

  • 20 september 2016 / 17:03

   Ook heel leuk! Ik vind het lekker om te sporten in de buitenlucht 🙂 ohhh wat leuk dat je dat zegt, ik zat net helemaal verliefd naar hem te staren, haha! Liefs

 10. ikhouvanbeautynl
  22 september 2016 / 18:53

  Ik vond het in het begin ook pittig, maar na een tijdje was het ineens geweldig. Dat stofje dat na een minuut of 20 vrijkomt, yes! Nu ik zwanger ben, loop ik niet. Maar straks ga ik het zeker weer oppakken!

  • 22 september 2016 / 19:04

   Inderdaad, en vooral het gevoel achteraf. Dat snap ik en nog eens heel erg gefeliciteerd met je zwangerschap! X